1
1 poäng

Multiplikation är ett av de grundläggande räknesätten (operationerna) inom aritmetiken. Dess symbol är multiplikationstecknet (⋅). De tal som multipliceras med varandra kallas faktorer och resultatet produkt. Multiplikation kan ses som upprepad addition eller som proportionalitet. Men allt detta har du så klart redan lärt dig i skolan. Här är istället tio fakta om multiplikation som skolan aldrig lärde dig!

Rekord i huvudräkning…

En kvinna i Indien multiplicerade en gång två trettonsiffriga tal – 7 686 369 774 870 × 2 465 099 745 779 – korrekt. Men vad som kan tyckas ännu mer speciellt var att hon klarade den imponerande bedriften på bara 28 sekunder.

Idén bakom Schoolhouse Rock

TV-serien Schoolhouse Rock! (1973) skapades av en direktör på en annonsbyrå som hade lagt märke till att hans son kunde memorera alla lyriks i The Beatles låtar, men däremot kunde han aldrig lära sig multiplikationstabellen. .

Egypterna räknade helt annorlunda gentemot i dag…

Gamla egyptierna använde en metod för multiplikation och division som är helt annorlunda än den vi använder oss utav i dag, men mycket lik den som används av datorer.

Först med binära beräkningsmetoder i syfte att bygga mekanisk dator…

Gottfried Wilhelm Leibniz (se bild nedanför) var den första människan att använda binära beräkningsmetoder för att bygga en mekaniserad dator för att utföra multiplikation, addition, algebra med mera. Detta redan under 1670-talet. Han lade grunden till infinitesimalkalkylen – samtidigt som, men oberoende av, Isaac Newton.

Världsrekord innehas av en 7-åring…

En 7-årig flicka vid namn Samarth Bhagyesh Patel från Indien innehar rekordet för att lösa tio slumpmässiga multiplikationsfrågor korrekt snabbast, med en tid på 1 minut och 30,60 sekunder.

Multiplikationstabell användes för över 4 000 år sedan…

Medan babylonierna var de första att använda multiplikationstabellen över 4 000 år sedan, var deras tabeller baserade på bas 60. De äldsta kända tabeller med bas 10 (liknande modern matematik) var de kinesiska, som är daterade till cirka 305 år f.Kr.

Arabiska siffror förenklade det matematiska i Europa…

Införandet av arabiska siffror i Europa runt år 1200 e.Kr. både förenklade multiplikation och tillät mer komplexa beräkningar. Tidigare använde medeltida Europa romerska siffror, som var lätt att använda för enkla additionsekvationer, men var ytterst svårt att multiplicera eller dividera med.

Världens yngsta multiplikationslösare…

Den yngsta personen att korrekt lösa ett multiplikationsproblem är 2-åriga Siddhu. Han löste korrekt tvåanstreans och femmans multiplikationstabell. Han kan också räkna från ett till 1 000 och kan addera två nummer mellan 1 och 100.

Kul med multiplikation…

111 111 111 x 111 111 111 = 12 345 678 987 654 321 (när du ser det…). 1 089 x 9 = 9 801 (åter igen; när du ser det).

Multiplikationstecknet har egentligen ett religiöst syfte…

Multiplikationstecknet ”x” är också känd som St Andrews kors eftersom man traditionellt tror att St Andrew förde samman en liten pojke och hans bröd och fisk till Jesus som utförde mirakel med just brödet och fisken genom att dela det till hela folkmassan.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win