10 fakta du antagligen inte visste om multiplikation

Multiplikation är ett av de grundläggande räknesätten (operationerna) inom aritmetiken. Dess symbol är multiplikationstecknet (⋅). De tal som multipliceras med varandra kallas faktorer och resultatet produkt. Multiplikation kan ses som upprepad addition eller som proportionalitet. Men allt detta har du så klart redan lärt dig i skolan. Här är istället tio fakta om multiplikation som skolan aldrig lärde dig!

01Rekord i huvudräkning…
En kvinna i Indien multiplicerade en gång två trettonsiffriga tal – 7 686 369 774 870 × 2 465 099 745 779 – korrekt. Men vad som kan tyckas ännu mer speciellt var att hon klarade den imponerande bedriften på bara 28 sekunder.

02Idén bakom School House Rock…
TV-serien Schoolhouse Rock! skapades av en direktör på en annonsbyrå som hade lagt märke till att hans son kunde memorera alla lyriks i Beatles låtar, men däremot kunde han aldrig lära sig multiplikationstabellen

03Egypterna räknade helt annorlunda gentemot i dag…
Gamla egyptierna
använde en metod för multiplikation och division som är helt annorlunda än den vi använder oss utav i dag, men mycket lik den som används av datorer.

04

Först med binära beräkningsmetoder i syfte att bygga mekanisk dator…
Gottfried Wilhelm Leibniz (se bild nedanför) var den första människan att använda binära beräkningsmetoder för att bygga en mekaniserad dator för att utföra multiplikation, addition, algebra med mera. Detta redan under 1670-talet. Han lade grunden till infinitesimalkalkylen – samtidigt som, men oberoende av, Isaac Newton.

05Världsrekord innehas av 7-åring…
En 7-årig flicka vid namn Samarth Bhagyesh Patel från Indien innehar rekordet för att lösa tio slumpmässiga multiplikationsfrågor korrekt snabbast, med en tid på 1 minut och 30,60 sekunder.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar