10 fakta du antagligen inte visste om mumier

En mumie är ett lik som bevarats under lång tid, genom avsiktlig eller slumpmässig konservering (av typen mumifiering). Mumifiering var vanligt i antikens Egypten, och dessa balsamerades i regel. Säkerligen har du tidigare sett någon skräckfilm full av mumier som vaknar till liv, men här är tio fakta som du antagligen inte kände till om riktiga mumier!

01500 år gammal välbevarad mumie…
Mumien Juanita är den välbevarade frusna kroppen av en inkaflicka som offrades till gudarna för omkring 500 år sedan. Hennes kropp var så välbevarad att forskare kunde bekräfta att hon åt grönsaker cirka 6-8 timmar före hennes död.

02Malaria funnet hos Tutankhamon…
I DNA-test av Tutankhamons mumie (se bild nedanför) fann forskare DNA från myggburna parasiter som orsakade malaria. Detta är för närvarande det äldsta kända genetiska beviset på sjukdomen.

03Spår av nikotin och kakao…
Spår av både nikotin och kakao har hittats i flera antika egyptiska mumier, vilket bekräftar att människan har varit nikotinberoende under århundraden

04

Forskargrupp åt delar av mumifierad stäppbison…
År 1979 upptäcktes en mumifierad stäppbison som heter Blue Babe i Alaska. Under förberedelsen av proverna gjorde forskargruppen även en gryta och åt en del av stäppbisonens hals för att ”fira prestationen”. Stäppbisonen förekommer ofta i grottmålningar och dog ut för uppskattningsvis 6 000 år f.Kr.

05”Frankensteins mumier”…
Mumifieringar som kallas för ”Frankenstein” har blivit funnet i Skottland. Fyndet var två kroppar som var ihopsatta av totalt sex olika kroppar.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar