10 fakta du antagligen inte visste om munkar

Att gå och handla när man är hungrig är mer eller mindre en ren livsfara, och vanligtvis kommer man hem med så mycket mer än vad det var tänkt. Men farligast måste väl ändå vara när man går förbi alla de nybakta godsakerna, som kanelbullar, wienerbröd och – framförallt – munkar! I alla dess olika glada färger fyllda med strössel måste det väl ändå vara något av det godaste som finns? Här är tio fakta som du garanterat inte kände till om munkarna!

01USA är inte munkarnas hemland…
Man kan lätt tro att USA är munkarnas hemland, men riktigt så är inte fallet – även om det är nära. Det är nämligen landet norr om USA – Kanada – som konsumerar flest munkar per person. Men inte nog med detta; de har dessutom flest munkkaféer per capita. 

02Munkar med handtag…
De ursprungliga munkarna från en av världens största munk-kedja, Dunkin’ Donuts, hade från början små ”handtag”, så man lättare kunde äta dem utan att kladda ner sig.

03Nationella munkdagen finns för att hedra ”Donut Dollies”…
Den nationella munkdagen i USA skapades inte av munkproducenter, utan i stället av Frälsningsarmén under år 1938 för att hedra ”Donut Dollies”, kvinnofrivilliga som tjänstgjorde med munkar till soldater i Frankrike under första världskriget.

04

Doughnut eller donut…
Den alternativa engelska stavningen ”donut” uppfanns när den New York-baserade Display Doughnut Machine Corporation förkortade ordet för att göra det mer tilltalande för utlänningarna som de hoppades skulle köpa sin automatiserade munksystem (se bild nedanför).

05Monopol i Kalifornien…
Munkindustrin i Kalifornien, USA, kontrolleras i princip helt och hållet av kambodjanska invandrare. I mångas ögon ses deras överlägsna kontrollens som ett monopol.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar