10 fakta du antagligen inte visste om munkar

06Flottyrring…
I Sverige har ordet ”flottyrring” mer börjat användas istället för ”munk”, då den ursprungliga benämningen ”munk” avsåg ett stekt/friterat bakverk utan hål i mitten. I Göteborg och närliggande delar av Västra Götaland används däremot inte ordet som benämning på munkar. Istället används den engelska termen donut eller mer sällan doughnut. Istället syftar munk eller kokosmunk på en skumboll.

07

Munk utan hål…
Munk kallas också ett stekt bakverk som äts som maträtt eller efterrätt. Det äts på samma sätt som våfflor, pannkakor och plättar med olika sorters sylt. Denna munk har inget hål i mitten, och ingen fyllning. Se bild nedanför som exempel.

08Världens första rymddonut…
Världens första munk i rymden transporterades upp i rymden den 9 april 2015 från Askim utanför Oslo med hjälp av en ballong, assisterad av Lysekilsbröderna Alexander och Benjamin Jönsson samt Rasmus Ankarskär, Johannes Jönsson och John Johansson. Den landade senare i Vänern och hämtades upp av Sjöräddningen. Rymddonuten – som den kallas för – steg från jorden 32 kilometer ut i rymden och resan tog totalt fem timmar.

09

Hålet i munkarna korreleras efter ekonomin…
Forskare har noterat att hålets storlek i en munk korrelerar med kvaliteten på ekonomin. Specifikt, ju sämre ekonomin är desto större är hålet i munken.

Munkbutik styrs av poliser…
Man brukar alltid skoja om de amerikanska poliserna och deras munkätande. Men i Michigan, USA, är scenariot mer eller mindre verklighet, då det finns en munkbutik som styrs helt och hållet av stadens lokala poliser
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om pasta

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar