10 fakta du antagligen inte visste om muskler

Muskel (av latinets ”musculus”, som betyder ”liten mus”) eller muskelvävnad är kroppsvävnad som är uppbyggd av muskelceller och har förmåga till sammandragning (kontraktion) via en invecklad biokemisk process som bland annat involverar myosin, tropomyosin samt aktinfilament. Musklerna tillhör organsystemet muskelapparaten och ser till att kroppen får rörelseförmåga. Precis som det mesta i kroppen är musklerna flexibla och utvecklingsbara, vilket betyder att de går att träna  upp för att göra både större och er rörliga. Tränar du på gym, kanske? Då bör du kunna dina muskler! Vi har de tio viktigaste punkterna listade nedanför åt dig!01) När människor får elektrisk ström i sig och kastar sig över rummet, är det på grund av plötslig och våldsam sammandragning av personens muskler som ett resultat av den elektriska laddningen som strömmar genom kroppen. Detta visar på en potential för muskelsammandragning som inte utnyttjas under normala omständigheter.

02) Ett team av materialforskare vid University of Texas i Dallas, USA, har upptäckt ett nytt sätt att skapa kraftfulla och konstgjorda muskler till en låg kostnad. Vardagliga fibrer såsom fiskelina och högspänningssytråd som kan lyfta upp till 100 gånger mer än normala muskler.

03) Om människor hade förmåga att höra frekvenser lägre än 20Hz, skulle vi höra våra egna muskler i rörelse.

muskler1

04) Om alla 600 muskler i kroppen skulle kunna samarbeta och dra i en riktning, skulle du teoretiskt sett kunna lyfta hela 25 ton.

05) Människor är inte lämpligt byte för vithajar eftersom hajens matsmältning är för långsam för att klara av en människas höga andel av ben till muskler och fett. Vilken tur!

06) ”Palmaris longus” är en synlig sena i mittlinjen av den främre handleden. Muskeln saknas hos omkring 14 procent av befolkningen. Den kan tjäna som en ersättning för andra senor i händelse av skada.

07) Studier har visat att dricka vattenmelonjuice innan ett träningspass bidrar till att minska träningsvärk efteråt. Så pumpa i dig vattenmelonjuice innan du tränar!

muskler2

08) En studie vid ett centrum för sexuell hälsofrämjande fann att kvinnor kan uppnå orgasm med ett antal olika övningar, bland annat bukträning, cykling och spinning, lyfta vikter och klättra i stolpar eller rep. Detta är vanligen hänvisad till som en ”Coregasm”.

09) Våra fingrar är konstruerade av ligament, senor och tre ben. Det finns alltså inga muskler i fingrarna; och fingrarna rör sig genom dra i underarmsmuskler på senorna.

10) Det är svårt att säga exakt hur många muskler som det finns i människokroppen. Siffror sträcker sig från 656 till 850 till över 50 miljarder, beroende på hur man räknar dem.

 

Läs även
tranafokus2
10 fakta du antagligen inte visste om att träna

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar