10 fakta du antagligen inte visste om naglar

Utseendet hos oss människor är en mångmiljardindustri, och just manikyr omsätter en stor procent av den delen. Men manikyr är inget nytt, forskare tror att det har funnits i drygt 4 000 år tillbaka. Tillhör du en av de som ofta bryter en nagel och oroar dig över när den egentligen ska växa ut igen? Då bör du läsa lite snabbfakta om naglar!01) Dina naglar växer snabbare på sommaren än vintern. Anledningen är solens strålar som utsöndrar E-vitaminer, som naglarna behöver för att växa. Dina naglar har också en tendens att växa som allra snabbast under den period som du återhämtar dig från en sjukdom.

02) Är du man? I så fall bör du veta att dina naglar växer snabbare än vad det gör hos kvinnorna. Förutom under en kvinnas graviditet, då växer de snabbare på henne än vad de gör på dig.

03) Är du högerhänt? Eller kanske vänsterhänt? Hur som helst, om du är högerhänt växer dina naglar snabbare på högerhanden än vad de gör på vänsterhanden.

naglar1

04) Studier har visat att naglar växer snabbare eller saktare beroende på hur långa dina fingrar är. Det vill säga, har du långa fingrar växer också dina naglar snabbare. Dessutom växer långfingrets nagel snabbare än naglarna på de övriga fingrarna.

05) För en nagel att växa en centimeter tar det cirka 100 dagar (på ett väldigt ungefär) och för att helt förnya dem behöver du vänta i ungefär fyra till sex månader. Medan tånageln tar mycket längre tid, mellan 12 till 18 månader.

06) Och på tal om tånaglar. Din tånagel är nästan dubbelt så tjock som dina fingernaglar är.

07) I filmer har du kanske fått höra att hår och naglar inte slutar att växa. Det här påståendet stämmer inte riktigt. Hår och naglar ser dock längre ut när man varit död en stund på grund av att huden drar sig tillbaka.

naglar2

08) Du kanske också har hört att en tand försvinner om du lägger den i ett glas med Coca-Cola under nattens gång? Det här påståendet stämmer inte heller. Däremot, om du lägger en bit av din avklippta nagel i ett glas Coca-Cola kommer den att ha lösts upp efter bara fyra dagar. Prova själv!

09) De längsta naglarna som någonsin uppmätts tillhörde en indisk man och var hela 121,92 cm långa. Sexigt.

10) Ännu en myt om naglar som du säkerligen har fått höra är om de ”vita prickarna” som kan uppstå periodvis på naglarnas ytor. Du har säkert fått höra att man har brist på kalcium i kroppen om så fallet är, men det stämmer inte. De vita prickarna är helt ofarliga och en forskare vid namn Jessica Krant påstår att prickarna antagligen blivit till då dina naglars yta har fått sig en smäll eller förslitning. Med andra ord är det inget att bry sig om.

BONUS) Hår och naglar är gjort av samma material; keratin.

 

Läs även
tanderfokus
10 fakta du antagligen inte visste om tänder

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar