10 fakta du antagligen inte visste om När Lammen Tystnar

När Lammen Tystnar är regisserad av Jonathan Demme och är baserad på Thomas Harris roman med samma titel från 1988. Huvudrollerna spelas av Anthony Hopkins och Jodie Foster, som gjort sina livs roller i filmen. Än idag skrämmer skräck- och kriminalthrillerfilmen slag på människor runt om i sofforna. Här är tio fakta som du bör känna till om en riktig klassiker! 


01) Som förberedelse för sin roll studerade Anthony Hopkins mängder av dokument och journaler från seriemördare. Dessutom besökte han olika fängelser, studerade dömda mördare och var närvarande under vissa domstolsförhandlingar som inkluderade om seriemord.

02) En av inspirationskällorna som Anthony Hopkins lånat till sin tolkning av karaktären Hannibal Lecter var av en vän till honom från London. Hans vän hade en tendens att aldrig blinka under konversationerna, vilket gav herr Hopkins kalla kårar.

03) Anthony Hopkins och Jodie Foster deltar bara i fyra scener under hela filmen tillsammans.

narlammentystnar1

04) När Anthony Hopkins fick reda på att han fick rollen som Hannibal Lecter på grund av hans prestationer som ”Dr Frederick Treves” i Elefantmannen (1980) frågade han Jonathan Demme och sa: ”Men Dr. Treves var en god människa.”. Till svar fick herr Hopkins av Demme: ”Det är Lecter också, han är bara instängd i ett galet sinne”.

05) Jodie Foster hävdar att under det första mötet mellan Lecter och Starling gäckade Anthony Hopkins hennes söderdialekt, vilket var helt improviserat. Fosters reaktion blev med andra ord helt äkta; hon kände sig personligen attackerad. Hon tackade dock senare Hopkins för att generera en sådan ärlig replik.

06) När Anthony Hopkins agent ringde upp honom i London för att tala om att han skulle skicka honom ett manus som heter När Lammen Tystnar trodde Hopkins genast han skulle få provspela för en barnfilm. Så var inte riktigt fallet.

07) Hela produktionen av filmen blev ett stort samarbete med amerikanska FBI, där de såg en stor möjlighet att få upp intresset hos kvinnliga sökande till byrån om filmen skulle bli en succé – och det blev den, minst sagt.

narlammentystnar2

08) Efter att Lecter flyttades från fängelset Baltimore var planen var att klä honom i en gul eller orange overall. Anthony Hopkins övertygade istället Jonathan Demme och kostymdesignern Colleen Atwood att karaktären skulle verka mer klinisk och oroande om han var klädd rent vitt (se bild ovan). Hopkins har sedan sagt att han fick idén från sin tandläkarskräck.

09) Jodie Foster tillbringade en hel del tid med FBI-agenten Mary Ann Krause före inspelningen av När Lammen Tystnar. Krause gav Foster idén om att Starling bör stå vid hennes bil gråtandes. Krause sade till Foster att arbetet ibland blev bara så överväldigande att det var ett bra sätt att få en känslomässig scen.

10) Det snabbsörplande ljudet som Hannibal Lecter gör under filmen kom herr Hopkins på spontant under inspelningen, och alla i filmteamet tyckte att det var passande karaktären. Regissören Jonathan Demme blev väldigt irriterad med det efter ett tag, men förnekade och försökte dölja sin irritation.

 

Läs även
deadpoolfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Deadpool

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar