10 fakta du antagligen inte visste om Nelson Mandela

Man kan uppriktigt sagt säga att Nelson Mandela har lyckats med bedriften att ta sig från botten till toppen. Han kom att bli den första president i Sydafrika som valdes demokratiskt där hela befolkningen fick rösta. Innan dess avtjänade han ett fängelsestraff i 27 långa år. Mandela har ett minst sagt intressant liv och allt skulle aldrig få plats här, men här kommer i alla fall tio fakta du måste veta om den ikonförklarade presidenten från Sydafrika. 

01) Nelson Mandela togs inte bort från den amerikanska terroristlistan förrän år 2008.

02) Under sin tid som fängslad sov han på en tunn madrass på cellens stengolv i 27 år.

03) Nelson Mandela föddes inte med detta så välkända namn, utan hans födelsenamn var ”Rolihlahla”, vilket betyder lätt översatt ”problemskaparen”.

nelsonmandela1

04) 1962 avslöjade amerikanska CIA vart Nelson Mandela befann sig, vilket resulterade i ett fängslande av 27 år. Tack för den, USA.

05) AIDS är ett utbrett problem i Afrika, men visste du att även Nelson Mandela förlorat en av sina söner i sjukdomen?

06) Nelson Mandela och Muammar Gaddafi var väldigt nära vänner. Väldigt oväntat, va?

07) Man tror kanske att hans band till diktatorer ska ta slut där, men icke! Han skrev även en bok tillsammans med Kubas ledare, Fidel Castro.

nelsonmandela2

08) Nelson Mandela gifte sig med Moçambiques presidents änka.

09) Förutom politik var boxning Mandelas favoritsysselsättning. Dock har han varit tydlig i förklaringen att det inte är våldet i sporten som tilltalar honom, utan det fysiska, hur mycket en människokropp egentligen klarar av att ta innan den faller till marken.

10) Mandela hoppade av sina studier på universitetet Witwatersrand för att starta en advokatbyrå 1952. Detta kom att bli Sydafrikas första advokatbyrå ägs av en svart man.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar