10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

06Anledningen bakom den blå färgen…
Planeten i fråga är den minsta av gasplaneterna och har en atmosfär som är ganska lik de andra gasplaneterna. Dess atmosfär består huvudsakligen av helium och väte. En del mängd metan, ammoniak, vatten och is finns också i atmosfären. Metan ger en blå färg till denna planet.

07

Kraftiga vindar…
Planeten har vindar som kan komma upp i över 2 000 kilometer i timmen, vilket är den högsta uppmätta vindhastigheten i vårat solsystem.

08Rena turen att byggnaden står kvar…
Den bekantaste egenskapen hos gasplaneten torde ha varit den stora mörka fläcken. Den hade en diameter på cirka 16 000 kilometer och är numera borta. Den påminde till form och läge om Jupiters stora röda fläck.

09

Enorma avstånd…
Avståndet mellan Jorden och Neptunus är ca 4,4 miljarder kilometer. Om du skulle köra med bil i 110 kilometer i timmen skulle det ta cirka 4 500 år att nå planeten. Även med raket skulle det ta oerhört lång tid; exempelvis 11 kilometer i sekunden skulle ta 12 – 13 år.

Bildades annorlunda än det inre solsystemet…
Neptunus och de övriga gasjättarna har sannolikt bildats på ett annat sätt än det inre solsystemet och det finns olika teorier om uppkomsten. I likhet med alla de andra planeterna bildades gasplaneten av rester från det gasmoln och det rymdstoft som gav upphov till solen.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om rymden (del 1)

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar