10 fakta du antagligen inte visste om Niagarafallen

Niagarafallen är en grupp vattenfall i Niagarafloden i östra Nordamerika, på gränsen mellan USA och Kanada. Fallen ligger vid tvillingstäderna Niagara Falls, New York och Niagara Falls, Ontario. Det hör inte till ovanligheten att man blandar ihop Niagarafallen som endast ett vattenfall, men i själva verket är det hela tre styck; Amerikanska fallen, Hästskofallen och Brudslöjefallen. Du kanske har varit där och upplevt vattenfallen på plats? Eller planerar att åka dit? Då har vi tio fakta som du bara måste känna till!
01Delar av Ontario var täckt med kilometertjock is…
Niagarafloden är ett arv från istiden sedan 18 000 år tillbaka, den södra delen av Ontario täcktes med 2-3 kilometer tjocka inlandsisar!

02Belägna både i USA och Kanada…
Amerikanska fallen
och Hästskofallen är de största, med en bredd på 325 respektive 920 meter, medan Brudslöjefallen är betydligt mindre. Hästskofallen ligger till två tredjedelar i Kanada och till en tredjedel i USA. De andra två fallen ligger i USA.

niagarafallen1

03Fallens ålder motsvarar en mikrosekund i geologisk tid…
Niagarafallen är faktiskt fortfarande i sin ungdom. De är bara cirka 12 000 år gamla, vilket motsvarar ungefär en mikrosekund i geologisk tid.

04

Användbart miljötänk…
Det är också en kraftkälla och producerar vattenkraft. När en nödsituation uppstår, kan flödet av floden reduceras något av elbolagen, som ökar sitt intag och skapar användbar och grön energi.

niagarafallen2

05Många har dött vid fallen…
Det är olagligt och direkt livsfarligt att korsa Niagarafallen. Många människor har ändå provat det. Några överlevde, somliga skadades svårt och en hel del har även dött. Den första att korsa fallen var redan år 1859. Den som senast korsade Niagarafallen var Nik Wallenda, som år 2012 bad om tillstånd från både den amerikanska och kanadensiska regeringen att gå på linbana över. Regeringarna gick med på det och Wallenda korsade floden problemfritt!

Fortsätt läsningen på nästa sida >>
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar