Välj en sida

Nintendo är åter igen högaktuella i samband med släppet av succéspelet Pokémon Go – som fått samtliga finniga småpojkar och töser att vandra runt med mobilen i högsta hugg ute i naturen, letandes efter Pokémons. Även äldre har blivit smittade av Pokémon-sjukan, och en del har till och med blivit en trafikfara. Nintendo har producerat många klassiska spel genom åren, men är kanske mest kända för Super Mario, The Legend of Zelda och Donkey Kong. Här följer tio fakta som du bör känna till om den japanska speljätten!

Playstation existerar tack vare Nintendo…

Du kan slänga av dig hatten och tacka Nintendo för att Sony Playstation idag existerar. Under 1980-talet jobbade nämligen Nintendo tillsammans med Sony för att ta fram en tilläggsanordning för spelkonsolen SNES som gjorde användningen av CD-skivor för videospel möjligt. Men när förhandlingarna föll ihop mellan företagen valde Sony istället att utveckla tekniken på egen hand och släppte Playstation i början av 1990-talet.

Så oerhört rika är de

Det har pratats mycket om Nintendos nedåtgående ekonomiska siffror, men det är inget att oroa sig över! Företaget i fråga har jobbat ihop en såpass stor likviditet att de tekniskt sett skulle ha råd att gå back med en kvarts miljard dollar årligen – fram till år 2052!

Super Mario är baserad på Karl-Alfred…

Under de tidigare åren av speleran blev Nintendo tillfrågade att utveckla ett arkadspel baserad på seriefiguren Karl-Alfred. Men eftersom det blev licensbråk mitt i allt fick spelet istället en ny design av den kända spelutvecklaren Shigeru Miyamoto, och det första Mario-spelet föddes! Med andra ord kan man säga att Mario är baserad på Karl-Alfred i grunden.

Spel var svårare förr…

På grund av begränsningarna hos konsolerna och tekniken på 1980- och 1990-talet kunde de flesta spel inte vara så länge som många utvecklarna skulle vilja. Detta kompenserades genom att göra spelen avsevärt svårare än vad de kan tyckas vara idag, just för att hållbarheten skulle bli längre och folk skulle spendera mer pengar i arkadhallarna. Detta har gjort att spelet ser ut att vara längre än vad det faktiskt är.

Ägare till enorma varumärken…

Nintendo äger två av de största franchisevarumärkena vi har här på jorden – Pokémon och Mario. Man kan tycka att företaget i fråga kanske redan har tjänat ihop tillräckligt med pengar, men jag slår vad om att Nintendo skulle säga annat. Båda dessa varumärken är totalt värda lika mycket ihop som de andra åtta varumärkena på topp tio-listan.

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

Tesla - eller Tesla, Inc. som det heter - är ett amerikanskt bil- och energiföretag med verksamhet inom elbilar och komponenter till elektriska drivlinor samt solceller och batterier för hemmabruk. Företaget fick sitt namn efter den berömda fysikern och uppfinnaren...

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

Call of Duty är ett datorspel i förstapersonsperspektiv som är utvecklat av Infinity Ward och distribuerat av Activision. Spelen bygger på en hel serie av spel där olika tidsepoker äger rum. Succén var ett faktum redan efter att det första spelet i serien släpptes,...

10 fakta du antagligen inte visste om Football Manager

10 fakta du antagligen inte visste om Football Manager

Football Manager är ett fotbollsmanagerspel där du tar dig an rollen som förbundskapten för ett klubb- eller landslag. Spelet är utvecklat av Sports Interactive och distribueras av Sega. Spelserien - som lanserar ett nytt spel för PC, Macintosh och Linux samt ett eget...