10 fakta du antagligen inte visste om nöjesparker

Liseberg, Gröna Lund, Skara Sommarland, Halmstad Äventyrsland – för att bara nämna några av alla nöjesparker vi har i vårt avlånga land. Även om Liseberg är den största och mest besökta i Sverige så är det egentligen bara en skvätt i havet jämfört med de riktigt stora som finns där ute i världen! Och här är tio fakta som du bör känna till om nöjesparker som finns runt om vår planet!

01Disney förlorade tänkt Harry Potter-tema…
I mitten av 2000-talet erbjöd Disney att köpa rättigheterna för att använda ett Harry Potter-tema till sina nöjesparker. Disney vägrade dock att ge författaren JK Rowling den kreativa kontrollen, vilket ledde till att hon istället vände sig till Universal Parks & Resorts, där Universal gav med sig på hennes villkor.

02Världens kanske konstigaste tema…
En nöjespark i Litauen återskapar livet som en sovjetisk medborgare. Besökarna blir beslagtagna på sina ägodelar, måste bära gasmask, får uppleva hårda förhör och måste lära sig den sovjetiska nationalsången. Deras slutbelöning är ett glas med vodka.

03Selfiepinnar förbjudna…
Selfiepinnar är förbjudna att använda på alla Disneys nöjesfält. Likaså är de förbjudna på både Universal Studios Orlando och Universal Studios Hollywood. Anledningen är att selfiepinnarna anses vara en säkerhetsrisk.

04

Säljs oftast till andra nöjesparker…
Vissa bergochdalbanor återvinns genom att säljas och flyttas till andra nöjesparker. Det beror delvis på att en återvunnet bergochdalbana kan kosta 80% mindre än en ny. En dalbana – vid namn Tsunami – har varit på fyra olika nöjesparker sedan 1986.

05Ännu fler konstiga nöjesparker…
Om du gillar konstiga nöjesparker (som den i Litauen till exempel) kanske du skulle bege dig till Japan också. Där finns en nöjespark där barn får möjligheten att uppleva vuxenlivet – arbeta, sköta bankärenden med mer.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar