10 fakta du antagligen inte visste om nordisk mytologi

06Nio världar…
Det finns nio världar i den nordiska mytologin. Varje värld är indelad i tre nivåer. Den första nivån inkluderar Asgård, gudarnas hem, och den mellersta inkluderar bland annat Midgård (jorden), människornas hem. Midgård är ansluten till Asgård via Bifrost, som går att nå via en ”regnbågsbro”.

07

Nivelhem – det underjordiska dödsriket täckt av is…
Nifelheim
eller Nivelhem (”den dimhöljda världen”) är namnet på det mytologiska isriket i norr. Metaforiskt används det även som namn på det underjordiska dödsriket, även kallat Niflhel. Snorre Sturlasson framställde i Eddan en skapelsemyt där världen skapades då snö från Nivelhem mötte eld från Muspelhem. Efter att Lokes dotter Hel fötts kastades hon ner i Nifelheim och där härskar hon över de döda i dödsrikets nio världar, ”visten”.

08Ständiga krig i Valhalla…
Fornnordiska dikter skildrar Valhalla som ett halmtak med sköldar och spjut och som vaktas av vargar och örnar. Det är en plats för eviga strider – förmodligen med avsikt för att hålla krigarna i form för sin kamp mot Fenrisulven.

09

Offrade ett öga för evig visdom…
Efter att ha offrat ett öga för att kunna ta emot visdom, hade Oden inga behov av att äta, eftersom vin ansågs som både mat och dryck för honom.

010Sydkoreas största företag…
Den så kallade Oden, den viktigaste guden i nordisk mytologi, har många namn (över tjugo styck för att vara mer exakt). Även namnet Sverige kommer från ”Svidur”, en av Odens alla namn.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om bibeln

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar