10 fakta du antagligen inte visste om Norge

Hei og haa, jeg er norrman!”, kan tänkas höras lite här och var från grannen i väst. Här är tio fakta som du antagligen inte hade en susning om angående lillebror.01) Kung Harald av Norge lovade att förbli ogift livet ut om han inte kunde gifta sig med sin sanna kärlek. Den sanna kärleken visade sig vara en dotter till en köpman inom klädeshandel. De båda gifte sig senare med hjälp från regeringen och hon blev därefter drottning av Norge.

02) Norge har världens största statsfond. Att den har blivit så kopiöst stor beror på att landet i fråga har sparat nästan alla pengar man fått från försäljning av olja. ”Hur stor är den?”, tänker säkert du. Jo, cirka en biljon dollar.

03) ”Sushi kommer från Japan” har man alltid fått höra, och får höra än idag. Sushi må vara stort i Japan, men alla sushi är inte japanskt. Det var faktiskt Norge som introducerade lax-sushi för japanerna.

norge1

04) Norrmännen har ett lågsäkerhetsfängelse på en ö där fångar har möjlighet att göra nästan vad de vill. De kriminella som är fängslade där är några av Norges värsta interner, men har trots detta den lägsta siffran på återfall i Europa.

05) Norge får 98-99% av sin elektricitet från vattenkraft. Detta är högre siffror än vad något annat land har i världen.

06) Norge exporterar majoriteten av sina sopavfall till oss – det vill säga Sverige. Varför? För att Sverige är så bra på att återvinna sopor att vi kan göra det för andra länder också. Norge skickar på så vis tacksamt bort sina sopavfall till storebror.

norge2

07) Varje år donerar den norska staten en gigantisk julgran till London som tack för stödet under andra världskriget.

08) År 2008 adlade norska regeringen en pingvin. Just det, en pingvin. Pingvinen, Nils Olav, fungerade som en maskot för vakterna på slottet.

09) Något av det finaste och dyraste vatten som finns att köpa i världen, Voss, är i själva verket bara upphämtat från den kommunala vattenförsörjningen i Iveland, Norge.

10) 2011 var ett problematiskt år för Norge. Landet genomgick en rikstäckande brist på smör, och det hörde inte till ovanligheterna att smörsmugglare åkte fast vid norska gränsen. Ett enda paket med smör auktionerades ut på en nätauktion och nådde så högt som 77 dollar.

 

Läs även
polenfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Polen

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar