10 fakta du antagligen inte visste om Nya Zeeland

Landet Nya Zeeland är egentligen relativt nytt för mänskligheten. För inte mer än 800 år sedan visste vi inte ens om den stora ön, och den var då helt obebodd av mänskligheten. Nu ses Nya Zeeland i många sammanhang som ett föredöme för många av världens alla länder, och här lyder tio fakta som du bör känna till om landet.


01) Nya Zeeland är det land på jorden där det går allra snabbast att starta ett företag; endast en dag. Detta kan jämföras med exempelvis industrilandet Tyskland, där det tar upp till 15 dagar. Det länder som ligger närmast Nya Zeeland är Australien, Portugal och Hong Kong (Kina), där det tar tre dagar.

02) Av alla moderna och för tillfället självständiga länder var landet det land som först tillät rösträtt för kvinnor.

03) Landet har tre officiella språk, ett av dem är teckenspråket.

nyazeeland1

04) Australien är kända för sina ormar, men i Nya Zeeland finns det inga ormar som krälar på torr yta. Åtminstone inte ute i det fria.

05) Under andra världskriget provsköt Nya Zeeland tillsammans med USA totalt 3 700 styck så kallade ”tsunamibomber”, som skulle kunna slå ut kustbelagda städer.

06) En domstol i landet tillät en nyfödd bebis att bli döpt till ”Number 16 Bus Shelter” (en datorterm), efter att föräldrarna överklagat statens beslut.

07) Om hela världen skulle leva lika tätbefolkat som de gör på Manhattan, USA, skulle alla världens människor kunna få plats och bo endast på Nya Zeeland ihop.

nyazeeland2

08) År 2013 hittade man en bakterie i landet som var resistent mot samtliga antibiotikamediciner vi har här på jorden.

09) Landet delar plats med Sveriges grannland Danmark om att vara det minst korrupta landet på jorden.

10) Världens brantaste bilväg finns i Nya Zeeland, Baldwin Street som ligger i staden Dunedin. Backen lutar hela 38°. Att åka ner för den är inga större problem, men uppför gäller det att ha en stark motor!

BONUS) År 1999 blev en före detta prostituerad den första transsexuella människa att ingå som medlem i parlamentet.

 

Läs även
australienfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Australien

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar