10 fakta du antagligen inte visste om organdonation

Genom transplantation kan sjuka organ och vävnader ersättas av friska från en annan människa, en donator. Numera går det att transplantera organ som njurar, lever, hjärta, lungor och bukspottskörtel. Det går även att transplantera vävnader som hud, hornhinnor, hjärtklaff och benvävnad. En förutsättning för transplantation är att det finns människor som donerar sina organ och vävnader efter sin död, så om du har glömt att skriva upp dig på donationslistan kan du snabbt göra det HÄR (öppnas i extern flik).

01Något att ta efter…?
Singapore har donationsregler som skiljer sig från andra länder markant. Om du inte är med i donationsregistret, men själv behöver ett organ donerat till dig, hamnar du längre ner i kölistan jämfört med de som är med.

02Matallergier – ett växande problem…
De flesta av de stora världsreligionerna ställer sig positiva till organdonation och transplantation, och uppmuntrar det dessutom. Det betonas dock ofta, att allt bör ske med stor respekt för den döda kroppens integritet. Det finns dock ett fåtal religioner som nekar all form av donation och/eller transplantation. 

03Kina stjäl bovarnas organ…
Kina påstås vara engagerat i en masskörd med organ från fängelsefångar – med över 41 500 registrerade organtransplantationer som saknar förklaring eller ursprung.

04

Väckte starka reaktioner…
En miljonär meddelade att han skulle begrava sin Bentley efter sin död. Efter mycket negativa reaktioner avslöjade han att det hela handlade om att få upp ögonen för organdonation. ”Folk begraver saker som är mycket mer värdefulla än bilar, och ingen verkar bryr sig”, sade den brasilianska miljonären i ett pressmeddelande.

05Bluffen som blev succé…
För att öka medvetenheten om bristen på organdonatorer hade en holländsk reality-TV-show deltagare som behövde en njure konkurrera om en donation. Det avslöjades senare som en bluff, men inom en månad registrerades 7 300 nya personer som organdonatorer och 50 000 hade begärt pappersarbete för att bli en givare.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar