10 fakta du antagligen inte visste om organdonation

06Respektfullt i staterna…
Amerikanska sjukhus flaggar ofta med ”Donate Life”-flaggan (strax under den amerikanska flaggan) för att hedra en ny lyckad organdonation. Familjer erhåller också en flagga för att hedra sin förlorade familjemedlem.

07

Få vill donera sina avlidnas familjemedlemmars organ…
Medan 69% till 75% av de amerikanska vuxna säger att de skulle vara villiga att bli organdonatorer, vägrar hälften av familjerna att samtycka till en organdonation av en avliden familjemedlem. Familjer kan neka donation även när det är den avlidnes uttryckta önskningar att donera.

08Hepatit-infekterade kan också donera…
Praktiskt taget alla hjärndöda patienter är potentiella kandidater för organdonation, även de med specifika infektioner eller metastatisk cancer. Givare med hepatit kan ge organ till mottagare som också har hepatit; de med metastatisk cancer kan donera hornhinnor.

09

Lägre siffror i Japan…
Organdonationerna är betydligt lägre i Japan på grund av kulturella åsikter om döden. Dessa siffror tenderar dock till att öka i samband med nya generationer.

Var med och rädda 8 liv…
Det finns åtta organ som kan doneras: lever, lungor, hjärta, njurar, bukspottkörtel och tunntarmen. Dina vävnader kan också förbättra livskvaliteten för många sjuka människor. De vävnader du kan donera är din hud, hornhinnor, benvävnad inklusive senor och brosk, hjärtventiler och blodkärl.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om bakterier

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar