Välj en sida

Organisk-biologisk odling är en form av ekologisk odling som skapades på 1940-talet av schweizaren Hans Peter Rusch. Enligt Rusch är det viktigt att skapa en jord med hög mikrobiologisk aktivitet. Han motsatte sig användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Istället förordade han gröngödsling, täckodling, noggrann växtföljd och organiska gödselmedel som stallgödsel. Inom den organisk-biologiska odlingen används även stenmjöl, pulvriserade bergarter, för att ge mineraler till jorden. Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om organisk mat!

Ekologiskt innebär fritt från bekämpningsmedel? Tänk om…

En studie har visat att 95% av de konsumenter som köper ekologiska livsmedel gör det i tron om att det är fritt från bekämpningsmedel. Men även på ekologiskt odlade grödor kan det innehålla bekämpningsmedel. 

Sade att han skulle leva till 100 år – dog i TV-inspelning…

Den kända förespråkaren för ekologisk mat, Jerome Rodale (till vänster på bilden nedanför), dog av en hjärtattack i soffan när han var gäst i ”Dick Cavett Show”, efter att ha sagt att han förmodligen skulle leva till han blev 100 år gammal tack vare sitt leverne. Han blev 72 år. På grund av dödsfallet sändes avsnittet aldrig i TV.

Livsmedelsbutik i Brasilien har tagit ett steg längre…

Det finns en livsmedelsbutik i Sao Paulo i Brasilien som använder dess matavfall för att skapa en organisk kompost att plantera ekologiska livsmedel på taket, som sedan ges till butikens anställda.

Cancerframkallande ämne…

Många av de USDA-certifierade ekologiska livsmedel innehåller en rödalger-derivat – ett ämne som enligt svenska livsmedelsverket är cancerframkallande.

Studier har påvisat ytterst få fördelar med ekologisk mat…

En studie gjord av Stanford University fann få tecken på hälsofördelar när man äter ekologisk mat jämfört med konventionella livsmedel från butiker.

10 fakta du antagligen inte visste om kaktusar

10 fakta du antagligen inte visste om kaktusar

Kaktusväxter (Cactaceae på latin) är en suckulent växtfamilj med vanligtvis taggiga fröväxter som mer formellt benämns som kaktusar eller kaktéer. Det finns mellan 1 500 - 2 000 olika arter av kaktusväxter, där det exakta antalet varierar beroende på vem man frågar....

10 fakta du antagligen inte visste om kokosnötter

10 fakta du antagligen inte visste om kokosnötter

Man tror att kokospalmen har sitt ursprung från Sydamerika och södra Afrika, men som nu har fått spridning världen över där det finns tropisk värme. Namnet kommer från latinska "coccum" eller grekiska "kokkos" som betyder "bär" eller "frukt". Och finns det egentligen...

10 fakta du antagligen inte visste om matlagning

10 fakta du antagligen inte visste om matlagning

Oavsett hur du föredrar din mat – genom kokning, förvällning, ångkokning, stekning, bakning, fritering eller rökning – så är det onekligen en väsentlig del av människans vardag. Somliga är duktiga på det, andra är lite mer som jag är köket; totalt värdelösa. Och då...