10 fakta du antagligen inte visste om Oslo

Sedan år 1814 har staden Oslo stoltserat som huvudstad för Norge. Tätorten omfattar den sammanhängande bebyggelsen i och runt staden och har cirka 960 000 invånare, medan hela storstadsområdet har cirka 1,3 miljoner. Stadens rötter kan spåras tillbaka till tiden runt år 1000 och den blev huvudstad 1299. Efter en tredagars brand 1624 blev staden flyttad ett litet stycke västerut och nyanlagd under namnet Christiania, medan det ursprungliga Oslo behöll sitt namn som ett område utanför staden. I och med utvidgningen av staden 1859 blev förstaden Oslo införlivad i Kristiania. Efter att ha besökt Norges huvudstad är det inte så svårt att förstå varför så många svenskar har valt att flytta dig! Här är tio fakta som du kanske inte tidigare hade hört om grannlandets huvudstad i väst!


01 Att Norges huvudstad gjort sig känd för att vara oerhört fin och naturnära är kanske inte så konstigt, då nästan hälften av Oslos totala yta består av skog, parker och grönområde. Var du än befinner dig i Oslo är du endast 15 minuter ifrån en samling buskar och träd. 

02

Enligt FN är Oslo, och i dess förlängning då Norge, den bästa platsen att leva på i hela världen. Staden har den högsta HDI (Human Development Index) och den lägsta arbetslösheten i världen. Det kanske förklarar varför så många invånare från landet storebror har flytt till lillebror?

oslo1
03Operahuset i Oslo har blivit ett viktigt landsmärke för Norge. Sedan invigningen har det strömmat in cirka 10 000 000 besökare och turister från alla världens hörn. Det berömda operahuset är ungefär lika stort som fyra fullskaliga fotbollsplaner.  

04Vigelandsanlegget (Vigelandsparken) är stadens mest besökta och absolut populäraste turistattraktion. Skulpturerna av skapade av Gustav Vigeland och kan hittas i Frognerparken. Där finns fler än 200 skulpturer gjorda av granit, brons och smidesjärn. De allra flesta föreställer människor i olika åldrar och stadier av livet. Gustav Vigeland framställde själv alla skulpturer i full storlek i lera, men bronsgjutning och bildhuggning gjordes av andra personer efter hans förlagor. Anläggningen är 850 meter lång och indelad i fem huvudsakliga delar,

oslo2
05Varje år donerar stadens invånare en gigantisk julgran till London, som reses på Trafalgar Squares. Denna tradition har pågått sedan andra världskrigets slut, just för att norrmännen vill visa sin tacksamhet gentemot britternas hjälp under tyskarnas invasion

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar