10 fakta du antagligen inte visste om ost

Ost är en mejeriprodukt som tillverkas av mjölk (eller någon annan mjölkprodukt) genom att protein- och fettinnehållet fås att stelna (koagulera) och resten, i huvudsak vatten och vattenlösliga ämnen, avskiljs. Osten utgörs av merparten av mjölkens fett, protein (kasein) och kalcium, och den avskiljda så kallade vasslen av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer. Med den här avancerade texten går vi direkt på sak!

01Mest stulen…
Den produkt i världen som blir mest stulen är ost. Totalt sett blir cirka 4% av all ost som lämnar varuhusen stulen.

02600 kilo ost…
Den amerikanska presidenten Andrew Jackson hade en gång ett block av cheddarost som levererades till Vita huset som var 121 centimeter i diameter och 61 centimeter tjock. Osten vägde nästan 635 kilo. Han bjöd in 10 000 besökare till Vita huset för att äta det, och den var borta inom loppet av  två timmar.

03Bryts ner i opioid…
När osten smälter, bryter den ner i en opioid. Andra opioider du kanske känner till är heroin och morfin.

04

Vill undvika hålen i schweizerostar…
Hålen i schweizerostar var fram till nyligen sedd som ett tecken på ofullkomlighet och något osttillverkare försökte att undvika.

05Ost med maggots säljs på svarta marknaden…
Det finns ost från Sardinien med maggots i, vilket är förbjudet av EU:s livsmedelshälsoorganisationer, men den görs fortfarande och säljs på den svarta marknaden.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar