Välj en sida

Ostron (Ostreidae) är namnet på olika typer av mollusker (blötdjur) som lever på hårt underlag i grunt, ganska varmt, salt och rent vatten. Skalet består mest av kalk, och innanför detta finns en mjuk kropp, som också är en populär maträtt. Oavsett om man gillar att äta ostron eller inte, så är det minst sagt ett intressant blötdjur! Nedan följer tio fakta som du bör känna till!

Livnär sig av plankton…

Ostronen livnär sig av plankton som de filtrerar från vatten genom gälarna och har en stark adductormuskel, som används för att hålla skalet stängt.

Kan bli riktigt stora…

Ostronet är tvåkönat, det börjar sitt liv som hane men genomgår en flerårig process där könet byts. Ett ostron kan bli över 30 år gammalt, varpå dess skaldiameter då kan överstiga 30 centimeter.

Äts gärna levande om det är färskt…

Somliga arter i denna grupp är högt prissatta som mat, både råa och tillagade. Om ostronet äts färskt är det i regel levande när man öppnar skalet.

Större bestånd under bronsåldern…

Fram till 2006 har bara arten europeiskt ostron (Ostrea edulis) funnits ibland ostron som lever naturligt i Sverige. Här förekommer den endast på västkusten eftersom den kräver en salthalt på minst 25 promille för att kunna fortplanta sig; även här lever den på gränsen av sitt utbredningsområde. Den är relativt sällsynt, men där den finns är det på tre till sex meters djup, längs skalgrusbankar i skyddade vikar. Under perioder med varmare klimat, till exempel under bronsåldern, var beståndet betydligt större och mer livskraftigt.

Filtrerar och renar vatten…

Ostron är oerhört duktiga på att filtrera och rena vatten. Under bara en timma kan ett enda ostron filtrera upp till 7,57 liter vatten. Det vill säga att tio ostron under ett dygn kan filtrera upp till 1 800 liter med vatten.

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

Hundrasen Border collie ingår i gruppen vallhundar och har sitt ursprung från Storbritannien. De härstammar från gränsområdet mellan England och Skottland, vilket också har blivit en del av hundrasens namn ("border" som betyder "gräns"). En undersökning från 2012/2013...

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

Guldfisk (Carassius auratus) är en söt- till brackvattensfisk som tillhör familjen karpfiskar. Det är en oerhört populär prydnadsfisk och hålls ofta i trädgårdsdammar och som akvariefisk. Men hur mycket vet du egentligen om guldfiskar? Här är tio kul fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

Den allmänna uppfattningen är att hundrasen dalmatiner har spritts över Europa med romerna, men man vet inte riktigt till hundra procent. Man är dock ganska överens om att den har sitt ursprung från Kroatien. Främst använde romerna den som gårds- och jakthund....

Notice: Undefined offset: 0 in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-includes/taxonomy.php on line 2078