10 fakta du antagligen inte visste om ostron

Ostron (Ostreidae) är namnet på olika typer av mollusker (blötdjur) som lever på hårt underlag i grunt, ganska varmt, salt och rent vatten. Skalet består mest av kalk, och innanför detta finns en mjuk kropp, som också är en populär maträtt. Oavsett om man gillar att äta ostron eller inte, så är det minst sagt ett intressant blötdjur! Nedan följer tio fakta som du bör känna till!





01Livnär sig av plankton…
Ostronen livnär sig av plankton som de filtrerar från vatten genom gälarna och har en stark adductormuskel, som används för att hålla skalet stängt.

02Kan bli riktigt stora…
Ostronet är tvåkönat, det börjar sitt liv som hane men genomgår en flerårig process där könet byts. Ett ostron kan bli över 30 år gammalt, varpå dess skaldiameter då kan överstiga 30 centimeter.

03Äts gärna levande om det är färskt…
Somliga arter i denna grupp är högt prissatta som mat, både råa och tillagade. Om ostronet äts färskt är det i regel levande när man öppnar skalet.

04

Större bestånd under bronsåldern…
Fram till 2006 har bara arten europeiskt ostron (Ostrea edulis) funnits ibland ostron som lever naturligt i Sverige. Här förekommer den endast på västkusten eftersom den kräver en salthalt på minst 25 promille för att kunna fortplanta sig; även här lever den på gränsen av sitt utbredningsområde. Den är relativt sällsynt, men där den finns är det på tre till sex meters djup, längs skalgrusbankar i skyddade vikar. Under perioder med varmare klimat, till exempel under bronsåldern, var beståndet betydligt större och mer livskraftigt.

05Filtrerar och renar vatten…
Ostron är oerhört duktiga på att filtrera och rena vatten. Under bara en timma kan ett enda ostron filtrera upp till 7,57 liter vatten. Det vill säga att tio ostron under ett dygn kan filtrera upp till 1 800 liter med vatten.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>



Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar