10 fakta du antagligen inte visste om ostron

06Sjöstjärnor ett problem för ostronfiskare…
Sjöstjärnor
har alltid varit glada i att äta ostron. Förr i tiden försökte ostronfiskare förhindra detta genom att bryta sjöstjärnorna i två delar för att sedan kasta tillbaka dem i vattnet igen. Men vad man inte visste på den tiden var att sjöstjärnor regenererar och istället duplicerar till två, vilket bara förvärrade problemen för ostronfiskarna.

07

Små krabbor som lever i ostronen…
Små krabbor kan leva inom ostronens skal. De använder ostronen som skydd och lever på maten som ostronen fångar in till sig själv. Dessa krabbor anses själva vara ätbara och delikatessklassade. Se bild nedanför.

08Kan orsaka vinterkräksjuka…
75% av alla ostron i Storbritannien innehåller NorovirusetNorovirus, även känt som norwalkvirus, är ett virus inom familjen calicivirus och orsakar vinterkräksjuka.

09

Romarna ansåg ostronet sexuellt…
Den romerska kejsaren Vitelius åt en gång 1 000 ostron under en enda lång sittning. Det var också vanligt att äta ostron under romerska sexorgier.

Oerhört sällsynt med pärlor…
Vid en skörd på 2,5 ton av pärlostron ger endast tre eller fyra ostron pärlor. Lång tillbaka i tiden användes pärlorna som amuletter och betalningsmedel. På grund av massfiske under 1960-talet är arten dock utrotningshotad.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om bläckfiskar

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar