10 fakta du antagligen inte visste om pågående forskningsprojekt

Hur världen har förändrats och utvecklats bara de senaste hundra åren är fascinerande – minst sagt. Idag flyger människan överallt, förr kunde vi inte ens vara i luften. Idag åker vi med vår elbil till Ikea, förr fick man veva igång sin bil. Ja, du förstår principen. Fler forskningsprojekt är i rullning än vad det tidigare har varit i människans historia, och här är tio av de kanske mest fascinerande.  01) Forskare forskar i skrivande stund på ett läkemedel som dramatiskt sänker alkoholnivån i blodet, som har potential att användas för att få människor att nyktra till under en mycket kort tid. Å andra sidan kan det tyckas vara till en nackdel likaväl, och användas i fel syfte. Vi hoppas på det bästa.

02) USA undersöker möjligheterna att släppa sina marinsoldater från rymden, vilket på så vis skulle få dem till att kunna nå vilken kontinent på jorden som helst inom loppet av två timmar.

03) Man är oerhört nära att kunna ta fram ätbart kött från stamceller, utan att något djur far illa. Problemet är att det hittills är för dyrt att producera, men man har idag lyckats ta fram färdiga hamburgare som varit odlade med stamceller. Testpersonerna kunde inte känna någon skillnad på vanligt kött och det stamodlade.

pagforskning2

04) Ett gemensamt forskningsprojekt i Europa arbetar på att ta fram en prototyp av en hopfällbar bil, vilket skulle underlätta parkeringsproblemen i Europas alla storstäder. Och Google som bara har självgående bilar! Ha!

05) Forskare i Boston, USA, har upptäckt att det kan vara möjligt att lära sig komplexa uppgifter, som exempelvis att behärska Kung-Fu eller piano med liten eller ingen medveten ansträngning över huvudtaget, precis som i filmen The Matrix. Detta genom att ladda ner färdigheter genom MRI. Lite skrämmande är det ändå, va?

06) Nokia har ett minst sagt spännande forskningsprojekt i görningen, där man utvecklar en ny laddningsteknik som kan ta emot radiovågor, vilket skulle göra det möjligt för telefonen att ladda upp sig medan den är i standby-läge. Detta kanske vore Nokias comeback i mobilbranschen?

07) Forskare vid Harvard University i USA har inte bara lyckats med att bromsa åldrandet hos möss tidigare, utan har även framgångsrikt skapat den motsatta effekten – att få mössen att åldras snabbare.

pagforskning1

08) Forskare i Nevada, USA, har skapat ett får som är delvis människa. Delvis människa kanske är till att ta i, men med mänskliga organ. Huvudsyftet är att fåren ska ha mänskliga organ som vi människor sedan kan transplantera vid behov. Låter lite som de grisfarmar vi har världen över, med ”reservdelar” till människor.

09) En grupp av japanska forskare hoppas på att man ska kunna ta fram en klon av en mammut inom loppet av sex år. Detta kanske vore räddningen för alla utrotade och utrotningshotade djur?

10) Man är på god väg att kunna ta fram helt funktionsdugliga organ till människan i 3D-liknande skrivare. Det lät tusen gånger mildare än att plocka från får.

 

Läs även
vatskorfokus
10 fakta du antagligen inte visste om vätskor

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar