10 fakta du antagligen inte visste om pandor

Idag finns det bara cirka 1 000 pandor kvar och arten är oerhört utrotningshotad. Forskare hoppas på att kunna femdubbla antalet pandor fram till år 2025. Av dessa 1 000 pandor är 240 av dem i fångenskap. Förutom att pandorna äter mellan 14-16 timmar om dagen har vi här listat tio andra punkter om de söta pälsdjuren!


01) Pandan har under en lång tid varit en symbol för fred i Kina. För hundratals år sedan, när olika stammar stred mot varandra, betydde det vapenvila eller reträtt när en flagga föreställandes en panda hissades upp i luften.

02) Man vet inte exakt hur länge pandor existerat på jorden, men forskare är ganska överens om att de levt på vår planet någonstans mellan två till tre miljoner år.

03) Enligt legenden var pandan en gång i tiden en helt vit björn. När en liten flicka försökte rädda en pandaunge från att attackeras av en leopard, dödade leoparden flickan i stället. Pandorna kom till hennes begravning med armbindlar av svart aska. När de torkade sina ögon av sorg ska deras ögon ha blivit svarta runt omkring av askan. Man vet dock inte riktigt helt säkert varför pandorna är svarta och vita. Vissa biologer tror pandans färger är kamouflage av ljus och mörker för att hjälpa pandan att gömma sig i skuggorna i en bambuskog. Andra forskare tror att de svarta och vita färgerna hjälper pandan att hålla en jämn temperatur, eller att färgerna hjälper pandan att undvika andra pandor. Ytterligare biologer tror att pandans stora svarta ögonfläckar gör att ögonen ska se större ut och deras blick mer aggressiv.

pandor1

04) En pandas skelett är dubbelt så tungt jämfört med andra djur i en ungefärlig samma storlek.

05) Kvinnliga pandor har ägglossning endast en gång om året. De är alltså fertila endast två eller tre dagar om året.

06) Det är vanligare att pandamammor föder tvillingar i fångenskap än vad det är för dem att föda tvillingar ute i det fria. Varför är forskarna osäkra på. Dock dör i snitt hälften av alla pandor strax efter födseln av sjukdomar eller att de oturligt nog blir krossade av deras mamma. Av misstag, förstås.

07) På den illegala marknaden är pandapäls värt mellan 600 000 kronor upp till 1 000 000 kronor.

pandor2

08) Pandor må se söta och runda ut i ansiktet, men sanningen är att deras käkmuskler är så stora att de blir så runda i ansiktet. En panda kan utan problem tugga sönder en aluminiumbit till småsmulor med hjälp av sina käkmuskler och sylvassa tänder.

09) Efter Richard Nixons besök i Kina år 1972 fick han två pandor från den kinesiska ledaren, Mao. De två pandorna, Ling-Ling och Hsing-Hsing, placerades i ”National Zoo” i Washington D.C., och mer än en miljon personer besökte djurparken under deras första år.

10) Att ha en panda i en djurpark är minst sagt dyrt. Man brukar säga att det kostar cirka fem gånger mer att ha en panda i fångenskap än vad det kostar att ha det näst dyraste djuret; elefanten.

 

Läs även
Classic-Polar-Bears-5-bear-
10 fakta du antagligen inte visste om björnar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar