10 fakta du antagligen inte visste om papper

Papper har funnits i vår vardag sedan cirka 2000 år tillbaka. Idag är pappret lika naturligt och nödvändigt som vilket annat material som helst. På både gott och ont, för en del siffror som handlar om papper är minst sagt skrämmande. Här är tio fakta som du garanterat måste veta om papper och ha i åtanke nästa gång du källsorterar soporna. 

01) Papper är en värdehandling, likt guld, silver, koppar, olja med mer. Likaså gäller återvunnet papper och är en enorm industri. Ett kilo återvunnet papper är i dagens kurs värt lite mer än en krona.

02) Varje ton återvunnet papper sparar lika mycket energi som det krävs för att värma ett hus under sex månaders tid. Det sparar också motsvarande 20 träd.

03) Det sägs att det är mer miljövänligt att handla papperspåsar istället för plastpåsar. Men ärligt talat så krävs det dubbelt så mycket energi att tillverka en papperspåse än vad en plastpåse gör. Däremot krävs ingen olja för att göra papperspåsar, vilket å andra sidan är väldigt miljösparande.

papper1

04) Nästan hälften (42% för att vara mer exakt) av vår planets skog blir till papper. Visserligen planteras det mer träd än vad som årligen kapas.

05) I Storbritannien är samtliga dagstidningar gjorda av endast återvunnet papper. Det är ett steg i rätt riktning, kort sagt.

06) I genomsnitt använder en familj papper motsvarande sex träd varje år. Så glöm inte att återvinna efter dig!

07) Mellan 70-75% av jordens befolkning använder inte toalettpapper. Det beror på allt från fattigdom till brist på träd i områdena.

papper2

08) Det krävs cirka 384 träd för en människas genomsnittliga livslånga behov av toalettpapper.

09) Toalettpapper patenterades ursprungligen från Albanien. Nu för tiden finns det också maskiner på lyxigare kontor som gör om använt kontorspapper till färdiga toalettrullar. Snacka om miljötänk!

10) Om alla våra nyhetstidningar skulle återvinnas skulle vi spara ungefär 250,000,000 träd om året. Det tål att tänkas på.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar