10 fakta du antagligen inte visste om Paris

Paris, även känt som ”kärlekens stad” eller ”Europas Saudiarabien”, lockar dagligen till sig turister från hela världen. Och ingen vill missa det världsberömda monumentet Eiffeltornet. Men mycket konstigt och komiskt har hänt i ”Europas huvudstad” (ja, Paris har många smeknamn), och här är tio av dem som du bör känna till.01) Frankrike har alltid varit kända för sitt vin och sina vinodlingar. Men år 1976 var det en vinprovning i Paris som blint jämförde kaliforniska viner med franska viner. Kaliforniska vinerna vann till slut. Den ensamma reportern som täckte vinprovningen blev förbjuden att rapportera det. Ett land i skam?

02) Japanska turister som besöker staden måste ibland skickas tillbaka till Japan, eftersom de lider av en extrem chock, som ibland kallas för ”Parissyndromet”. Det är för att de var helt oförberedd för verkligheten; att Paris inte är den bästa platsen på jorden. Och ja, det är sant – det händer.

03) Kommunstyrelsen i Paris var tvungna att blanda sig i för att hindra Tom Cruise från att bli hedersmedborgare i staden.

paris1

04) Guy de Maupassant (den berömda franska författaren) åt lunch vid foten av Eiffeltornet nästan varje dag. Anledning var att han hatade Eiffeltornet och det var det enda stället i hela staden som han inte kunde se det från.

05) Det finns en man i Paris, Jim Haynes, som bjuder in fullständiga främlingar till hans hus på middag en gång i veckan. Han har gjort detta i över trettio år. Känner du dig manad att äta middag med honom? Registrera dig i så fall på hans hemsida (extern länk).

06) James Bond är faktiskt inspirerad av efter en riktig agent – MI6:s man som var stationerad i franska Paris; Wilfrid “Biffy” Dunderdale.

07) Ett portvakt på ett sjukhus gick vilse år 1793, möjligen efter spritjakt i katakomberna. Hans kropp hittades hela 11 år senare.

paris2

08) År 1863 skrev Jules Verne ”Paris på 20-talet”, ett manuskript som förutspådde allt från glasskyskrapor och feminismen till en statistisk ökning av illegitima födslar; hans förläggare avrådde honom att publicera den då det hela lät ”helt osannolikt”.

09) En lägenhet i Paris lämnades uthyrd och låst i 70 år – hyran betalades troget i tid. När hyresgästen dock upptäcktes en målning värd 2 miljoner euro i lägenheten.

10) Under första världskriget byggde Parisborna upp ett fejkat Paris närliggande huvudstaden. Detta för att förvirra de tyska stridspiloterna.

BONUS) James Joyce och Ernest Hemingway brukade resa runt i den franska huvudstaden tillsammans. Detta för att leta upp större män att slåss mot.

 

Läs även
frankrikefokus
10 fakta du antagligen inte visste om Frankrike

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar