Välj en sida

Paris, även känt som ”kärlekens stad” eller ”Europas Saudiarabien”, lockar dagligen till sig turister från hela världen. Och ingen vill missa det världsberömda monumentet Eiffeltornet. Men mycket konstigt och komiskt har hänt i ”Europas huvudstad” (ja, Paris har många smeknamn), och här är tio av dem som du bör känna till.

Kanske är inte vinet så bra ändå…

Frankrike har alltid varit kända för sitt vin och sina vinodlingar. Men år 1976 var det en vinprovning i Paris som blint jämförde kaliforniska viner med franska viner. Kaliforniska vinerna vann till slut. Den ensamma reportern som täckte vinprovningen blev förbjuden att rapportera det. Ett land i skam?

Har upprättat journummer för knäckta japaner…

Japanska turister som besöker staden måste ibland skickas tillbaka till Japan, eftersom de lider av en extrem chock, som ibland kallas för ”Parissyndromet”. Det är för att de var helt oförberedda för verkligheten; att Paris inte är den bästa platsen på jorden. Och ja, det är sant – det händer.

Tom Cruise blev utan hedersmedborgarskap…

Kommunstyrelsen i Paris var tvungna att blanda sig i för att hindra Tom Cruise från att bli hedersmedborgare i staden.

Avskydde Eiffeltornet…

Guy de Maupassant (den berömda franska författaren som du ser på bilden nedanför) åt lunch vid foten av Eiffeltornet nästan varje dag. Anledning var att han hatade Eiffeltornet och det var det enda stället i hela staden som han inte kunde se det från.

Få en gratis middag i Paris…

Det finns en man i Paris, Jim Haynes, som bjuder in fullständiga främlingar till hans hus på middag en gång i veckan. Han har gjort detta i över trettio år. Känner du dig manad att äta middag med honom? Registrera dig i så fall på hans hemsida (extern länk).

10 fakta du antagligen inte visste om Berlin

10 fakta du antagligen inte visste om Berlin

Berlin är Tysklands huvudstad och landets folkrikaste stad med sina drygt 3,7 miljoner invånare. Det är också landets största stad sett till ytan med sina 892 kvadratkilometer. Nedan finner du dock lite roligare kuriosa om staden som åter blev enad efter Berlinmurens...

10 fakta du antagligen inte visste om Stockholm

10 fakta du antagligen inte visste om Stockholm

Stockholm är inte bara Sveriges huvudstad - utan även landets kulturella, politiska, mediala och ekonomiska centrum. I Stockholm kommun bor strax under 1 000 000 invånare, medan tätorten består av nästan 1 600 000 människor. I den östligaste delen av Stockholm börjar...

10 fakta du antagligen inte visste om Schweiz

10 fakta du antagligen inte visste om Schweiz

Schweiz, eller som det egentligen heter: Schweiziska Edsförbundet, är en förbundsrepublik i Europa. Landet har gjort sig känt för mycket, som bland annat skidåkning med sina höga berg, klockor, banker, choklad med mycket mer. De har likt Sverige haft en lång tradition...