10 fakta du antagligen inte visste om djurs parningsvanor

Alla gillar vi olika och alla gör vi olika. Människan är faktiskt en av de få levande varelser som faktiskt har sex även för skoj skull. Inte jag, men andra människor, så klart. Därför känns det jätterelevant att ta upp djurs parningsvanor, så här kommer tio fakta som du antagligen inte kände till om något så roligt som att para sig!01) När manliga honungsbin har parat sig exploderar deras penis och de dör. Under drottningens parningsflygning kommer hon att para sig med ett tiotal partners och lämnar ett spår av döda, penislösa bin efter sig. Snacka om att ta begreppet ”min penis håller på att sprängas” till helt nya nivåer!

02) Eftersom många honinsekter bara parar sig en gång i sitt liv, kan insektspopulationer styras genom att släppa svärmar av sterila hanar i naturen; honorna parar sig med dem, får aldrig några barn och dör i sin tur. Denna metod är inte helt sällsynt för att användes och har minimerat många insektsarter som är farliga för andra djur eller oss människor.

03) Gråvalar parar sig i grupp om tre. Den icke-dominanta hanen fungerar precis som ett stag för att hålla honan på plats, så att hon inte flyter iväg. Där känner man sig nog som femte hjulet.

djurpara1

04) Under 80-talet fick ett australiskt ölföretag ändra utformningen av sina flaskor. Detta så att en art av skalbaggar skulle sluta försöka att para sig med ölburken. Tycker dock att problemet låter som en helt vanlig lördag.

05) Handelfiner skiljer ibland de kvinnliga delfinerna från sina familjer och nekar dem mat ända fram till de går med på att para sig.

06) En av anledningen till att det är så svårt att få pandor att para sig är att den kvinnliga pandan bara är på ”humör” för en kort period under våren. Deras sexuella intresse varar bara 24-72 timmar per år. Någon som varit i ett riktigt långt äktenskap och känner igen sig?

07) Lunafjärilar föds utan munnar. Deras liv går helt enkelt ut på att hinna para sig inom loppet av sju dagar – sedan svälter de nämligen ihjäl. Att dö både pilsk och hungrig måste väl ändå vara det mest plågsammaste?

djurpara2

08) Kvinnliga änder har utvecklat en komplex slida med flera återvändsgränder, fickor och tunnlar för att förvirra oönskade hanar och förhindra befruktning från fel hane. Och jag som tycker en vagina hos en kvinna är komplex nog?

09) Innan parning kommer giraffhonan att urinera giraffhanen i munnen. Nej, jag skojar inte.

10) Under deras parningssäsong kan snöleoparder para sig 12-36 gånger om dagen.

 

Läs även
djurparkerfokus
10 fakta du antagligen inte visste om djurparker

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar