10 fakta du antagligen inte visste om pass

06Hårda regler i USA…
Du kan inte under några omständigheter få ett pass utfärdat av någon delstat i USA om du har en skuld på över 2 500 dollar (cirka 22 300 SEK) i underhållsstöd.

07

Judar flydde till Filippinerna under andra världskriget…
Under andra världskriget undvek mer än tusen judiska flyktingar som bodde i Filippinerna arresteringar och förföljelser av de japanska styrkorna, eftersom de hade tyska passbevis, vilket japanerna inte kunde urskilja mellan tyska medborgare och tyska judar.

08Res inte med Star Wars-namn…
En amerikansk kvinna lade till ”Skywalker” som andranamn. När hon skulle utfärda sitt pass blev det ogiltighetsförklarat och hon blev istället stämd för varumärkesintrång.

09

Israel lika hårda som USA…
I Israel stadgades en lag år 2010 som godkände banker och stora företag att få tillgång till den privata informationen om gäldenärer och att vidta hårda åtgärder, ofta oanmälda. Så om du är skuldsatt med en gammal mobilräkning kan du få ditt pass och din livförsäkring fryst utan att ens bli förvarnad.

Världens säkraste pass…
Amerikanska passbroschyrer är utskrivna med 60 olika typer av material och har så mycket som 30 olika säkerhetsfunktioner, men den starkaste säkerhetsfunktionen är texterna, eftersom ingen hittills har lyckats att kopiera teckensnittet exakt.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om flygplan

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar