10 fakta du antagligen inte visste om pasta06Ordet ”pasta” härstammar från både grekiskan och latin och betyder ordagrant ”korngröt” på grekiska och ”bakverk av deg” på latin. På italienska betyder ordet dock bara ”deg”, just eftersom hur det faktiskt framställs. Men allt man behöver veta om ordets betydelse när man hör ”pasta” är egentligen bara ”gott!”.

07

Att äta pasta gör en glad – och det är faktiskt helt sant! Kolhydraterna i pastan ökar kroppens produktion av serotonin, ett signalsubstans som forskare tror utlöser känslor av lycka och välbefinnande. Mer pastarätter åt folket!

pasta3
08Inte alla typer av pastarätter är tänkta att avnjutas med alla såser. Beroende på vilken sås du ska ha gäller det också att välja pastan till med omsorg. Lång och platt pasta, såsom fettuccine och linguine, passar bäst med krämiga såser, som klamrar sig fast bättre till just pastaformen. Tjockare tomatsåser går bättre ihop med en kort, tubformad eller spiralformad pasta, som rotini och fusilli.

09

Ett av de första aprilskämten som sändes på TV handlade om just pasta. Den första april år 1957 sände den brittiska TV-kanalen BBC ett inslag om att spaghetti växer på träd (se bild nedanför). I efterhand visade det sig att miljontals britter svalde aprilskämtet och tog inslaget på största allvar.

pasta4
010Tro det eller ej, men pastan är till och med en religion! Religionen, Pastafarianism, skapades av Bobby Henderson år 2005 i protest mot utbildningsstyrelsen i Kansas, USA, och dess beslut att intelligent design skall läras ut som ett vetenskapligt alternativ till evolution i delstatens skolor, ett beslut som sedan upphävdes. Det flygande spaghettimonstret har sedan blivit ett internetfenomen. Trots att företrädare presenterar Pastafarianism som en genuin religion beskrivs den ofta av media som satirisk.

 

Läs även
risfokus
10 fakta du antagligen inte visste om ris

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar