10 fakta du antagligen inte visste om pelargoner

Pelargonsläktet (Pelargonium) är ett släkte i familjen näveväxter, i dagligt tal även pelargonior eller pelargonier. Släktet har fler än 250 arter. De flesta arterna förekommer i södra Afrika, men de förekommer även i östra Medelhavsområdet, Arabiska halvön, Indien, Australien och på New Zealand. Flertalet arter och hybrider är vanliga som krukväxter. Du själv kanske har en pelargon i någon krukväxt hemma? Då får du inte missa tio fakta som du kanske inte kände till om pelargoner!
01Ordet härstammar från grekiskan…
Pelargonen har fått sitt namn på grund av fröställningarnas speciella utseende. De långa näbbliknande spröten har fått många att tänka på fågelnäbbar. Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork. Samma sak gäller familjenamnet Geraniaceae (Geranium) som kommer av det grekiska ordet geranos som betyder trana.

02Blev populärt under 1700-talets slut…
Under slutet av 1700-talet fick pelargonen ett stort uppsving i Sverige. Den odlades då främst i orangerier på slott och herresäten.

03De flesta pelargoner som säljs är korsningar…
En hybrid är en korsning mellan två olika arter. De flesta pelargoner som säljs idag är korsningar med flera olika arter inblandade. I vetenskapliga namn markeras en hybrid med ett multiplikationstecken (×). En primärhybrid är en korsning mellan två rena arter, det vill säga vildarter.

04

Hur en ny pelargonsort skapas…
En sort är en spontan mutation. Förändringar av detta slag kan uppstå på ett enda skott på en planta. Om man tar loss det som stickling och planterar det har man fått en ny pelargonsort. Det finns flera av dagens pelargonsorter som har uppstått på detta sätt.

05Kan bli över en meter höga…
Beroende på vilken art det är kan pelargoner bli allt mellan 15 centimeter till 125 centimeter höga.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar