10 fakta du antagligen inte visste om pelargoner

06Bladen kan bli annat än gröna…
De flesta arter av pelargoner har gröna blad. Men vissa sorter har även gula, orange eller rödfärgade blad. Bladen är långsträckta och delade med sågtandade kanter.

07

Kan vara både doftande eller luktfria…
Pelargoner producerar enskilda blommor som kan vara vita, röda, rosa, lila eller blåa. Vissa sorter av pelargonerna producerar dubbla blommor (blommor med två eller flera rader av extra kronblad). Blommorna kan vara både doftande eller luktfria.

08Rik på nektar…
Pelargonerna blommar från tidig vår till sen höst. De bär på en rik källa till nektar, som lockar bin, humlor, flugor och skalbaggar, som är ansvariga för pollinering av dessa växter.

09

Används även som medicin…
Blomman i fråga används även inom läkarvården, till exempel är släktet pelargon en bra källa till essentiella oljor som kan användas för avlägsnande av ärr från ytan av huden.

010Används till fler saker än avlägsnad av ärr…
Rötterna
från pelargonen innehåller ämnen som är effektiva vid behandling av kraftig blödning, konjunktiv, näthinnesjukdom och hemorrojder. Rötterna har även antiseptiska egenskaper (förhindrar tillväxten av skadliga mikroorganismer) och en förmåga att lindra symptom vid bland annat diarré.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om rosor

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar