10 fakta du antagligen inte visste om pengar

Alla vill vi alltid ha mer av det. Få har för mycket, många har för lite. Pengar styr, och har gjort sedan hundratals år tillbaka, våra liv mer än vad vi vågar erkänna för oss själva. Här är tio lite mer avslappnande fakta som du antagligen inte visste om pengar dock.

01) 90% av alla amerikanska endollarsedlar innehåller spår av kokain.

02) Det första kreditkortet skapades av en man som ville slippa skämmas när han beställt mat på restaurang men hade glömt plånboken hemma.

03) Den amerikanska statsskulden är tio gånger större än vad landet har dollarsedlar i omlopp – världen över.

pengar1

04) Den första sedeln skapades i Kina för över 1 400 år sedan.

05) Varje år trycks mer Monopol-pengar än riktiga pengar upp. Synd att de inte går att handla för i butikerna bara.

06) Om du har en tiodollarsedel i jackfickan och är helt skuldlös innebär det teoretiskt sett att du är rikare än 25% av den amerikanska befolkningen.

07) En amerikansk cent kostar 2,4 cent att producera. Snacka om årliga brakförluster.

pengar2

08) Enligt studier är vägen till lycka att spendera pengarna på upplevelser istället för materiella ting. Det kanske är något vi västerlänningar skulle se över och sträva mer efter.

09) Det finns cirka 75 triljoner amerikanska dollar i omlopp. Skulle dessa pengar fördelas lika mellan alla människor skulle vi ha lite under 11 000 dollar vardera.

10) Den internationella rymdstationen (ISS) är det dyraste som någonsin har skapats på jorden. Och ironiskt nog befinner den sig i efterhand inte ens på vår planet. Cirka 1 350 miljarder svenska kronor har bygget kostat.

Bonus) Bob Marleys sista ord vid livet var ”Money can´t buy life” (”Pengar kan inte köpa liv” översatt till svenska).

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar