10 fakta du antagligen inte visste om pizza

Att pizza härstammar från Italien vet vi nog alla idag. Att det också är den rätt som äts mest i Sverige på söndagar kan vi nog förstå efter allt lördagsfestande. Men visste du att man har ketchup på pizzor i Polen? Eller att pizza står för 10% av den totala matförsäljning på restauranger? Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till om den platta och cirkelformade gudagåvan.01) Ordet ”pizza” är över 1 000 år gammalt, det användes för första gången i en latinsk text skriven i södra Italien i år 997.

02) År 1835 reste, Alexandre Dumas, författare av ”De Tre Musketörerna”, till Neapel, där han konstaterade att den napolitanska fattiga befolkningen endast åt vattenmelon under sommaren och pizza under vintern.

03) Pizza slog igenom på allvar först efter andra världskriget, främst då amerikanska soldater som varit och krigat i Europa fått smak för den italienska rätten. Därefter spred det sig som en löpeld världen över.

pizza1

04) Det är inte bara människor som är glada i pizzor. Det finns en specialgjord pizza bakad endast för hundar, som är gjord i huvudsak av mjöl, morötter, selleri och parmesanost.

05) Den populära ”Hawaii”-pizzan uppfanns redan år 1962 av Sam Panopoulos, född i Grekland som drev en pizzaeria i Kanada.

06) Pizza må ha sitt ursprung från Italien, men länder runt om i världen har utvecklat sina egna regionala recept på den klassiska maten. I Brasilien bland annat, toppar man gärna pizzorna med gröna ärtor, den franska klassikern består av stekt ägg på toppen, och i Kina är en skorpa gjord av minikorv förvånansvärt populärt.

07) Den första pizzan som beställdes av en dator skedde redan år 1974: Ett artificiellt språklaboratorium vid Michigan State behövde testa sin nya ”talande dator,” som kom att användas för att beställa en pizza med pepperoni, svamp, skinka och korv från en lokal pizzeria.

pizza2

08) På 80-talet skedde den längsta rättegången genom tiderna i USA – och visst var den pizzarelaterad. Rättegången, som på amerikanska kom att kallas för ”The Pizza Connectrion Trial”, höll på mellan 1985 till 1987 där en grupp italienska maffiamedlemmar hade åtalats för att använda pizzerior som täckmantel för narkotikahandel.

09) Många kända amerikanska skådespelare började sina karriärer med att leverera pizzor. Stephen Baldwin och Bill Murray är bara några som har arbetat på pizzarestauranger. Inte nog med detta, även Jean-Claude Van Damme har arbetat med att leverera pizzor. Skulle man ens våga öppna dörren när han knackar på?

10) Maträtten pizza har också spelat en roll i att hjälpa polisen fånga en påstådd seriemördare som gick under namnet ”Grim Sleeper” under 2010. Detta när en hemlig polis tog ett DNA-prov från en bit pizzabit som mördaren har småätit på vid en familjs födelsedagsfest där ett mord hade skett. Idag ångrar han nog att han mumsade på pizzaslicen.

BONUS) År 2001 levererade Pizza Hut levererade en salamipizza till den internationella rymdstationen (ISS). Detta var den första pizza som levererats och ätits uppe i rymden.

 

Läs även
kottfokus
10 fakta du antagligen inte visste om kött

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar