10 fakta du antagligen inte visste om Polen

Polen är inte bara kända för deras härliga kultur, underbara mat och charmiga städer. Nej, de är också kända för sin gästvänlighet, fina stränder och ett utsökt semestermål för många européer. Att vi dessutom har många polacker i Sverige är kanske ingen nyhet, men hur mycket vet du om landet nedanför oss? Här är tio fakta som du bör känna till om Polen.

01) Medelåldern för äktenskap är den yngsta i hela europeiska unionen. Gissningsvis på grund av landets höga andel av troende katoliker. Likaså ligger polackerna på topp i Europa när det kommer till långvarande äktenskap.

02) Cirka 35% av alla polacker har emigrerat till ett annat land.

03) Det polska landet har blivit invaderat eller slagits för sin frihet hela 43 gånger mellan 1600 –  1945.

polen1

04) I många länder dubbas filmer, något som exempelvis Tyskland är kända för. I Polen däremot finns något som heter ”lektor” istället. Detta innebär att en man mer eller mindre läser rakt av vad som sägs i filmerna när det är på annat språk än polska, oavsett om det är en man eller kvinna som talar i filmen.

05) Amerikanarna Må vara de första som landat på månen, men den polska astronomen Johannes Hevelius var den första att färdigställa en exakt karta över jordens så kallade lillebror. Detta var år 1647.

06) I Wroclaw, Polen, finna Europas äldsta restaurang som fortfarande är verksam. Restaurangen, Piwnica Swidnicka, grundades redan år 1275.

07) Polacker dricker i snitt 92 liter öl per år och invånare. Detta gör Polen till det tredje största ölkonsumerande land i Europa, strax efter Tyskland och Tjeckien.

polen2

08) Från år 1795 slutade Polen att existera som land i hela 123 år.

09) Katolicism är så stort i landet att polackerna till och med har en egen TV- och radiokanal dedikerad endast för påven.

10) Det är en försvunnen flygplats någonstans under staden Wisła, Polen. Ut och leta!

BONUS) För en polack hör det till vardagen att kleta på ketchup både på pizza och smörgås.

 

Läs även
germany_grunge_flag_by_thin
10 fakta du antagligen inte visste om Tyskland

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar