10 fakta du antagligen inte visste om polio

Polio orsakas av ett virus som till en början infekterar människors övre luftvägar och stannar i tarmkanalen. För vissa infekterade sprider sig sedan viruset och infekterar ryggmärgens grå substans och kan då orsaka förlamning. Viruset är mycket smittsamt och därför drabbas främst barn, därav även benämningen barnförlamning. Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om just polio!

01Snart utrotat…
Sjukdomen har tidigare varit en stor orsak till död, förlamning och livslånga funktionsnedsättningar, men effektiva vaccinationsprogram har nu utrotat viruset i stora delar av världen. Enligt WHO var polio 2013 endemiskt endast i Afghanistan, Nigeria och Pakistan. Sedan september 2015 är polio inte längre endemiskt i Nigeria. I början av 2014 fanns många polioutbrott i Asien, Afrika och Mellanöstern, men sedan dess har situationen förbättrats betydligt.

02Dog av strömavbrott…
Ett poliooffer hölls vid liv tack vare en metalltub i nästan 60 år bara för att olyckligtvis avlida när ett strömavbrott stängde ner hennes järnlunga.

03Trodde att glass var orsaken till polioepidemi…
Under år 1940 konstaterade forskare att konsumtion av glass var den främsta orsaken till polioepidemin, enbart baserad på statistiken att det fanns fler fall av polio på sommaren, vilket också var när barnen åt som mest glass.

04

Patenterade aldrig poliovaccinet…
År 1955 valde forskaren Jonas Salk (bilden nedanför) att inte patentera sitt poliovaccin. Detta för att han ansåg att vaccinet tillhörde mänskligheten, inte honom personligen. Man uppskattar att han gick miste om en total summa på cirka sju miljarder dollar.

05Vanligast i Pakistan…
Immuniseringsinsatser har minskat poliofall med cirka 99%. I dag står landet Pakistan för uppskattningsvis 86% av alla nuvarande fall.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar