10 fakta du antagligen inte visste om polio

06Trodde att hans böner blev besvarade av Gud…
Sir Alec Guinness
 – som spelade Obi-Wan Kenobi i Star Wars – konverterade till katolicismen efter att han trodde att hans son var mirakulöst botad av polio som svar på hans böner. Han var en trogen katolik till sin död år 2000.

07

Floden som blev poliobärande…
Under september månad år 2014 dumpade företaget GlaxoSmithKline genom en olycka över 45 liter koncentrerad levande polioviruslösning i Lasnefloden, som ligger i Belgien.

08Existerat i alla tider…
Polio har existerat under all skriftlig mänsklig historia, men det fanns aldrig en stor epidemi av det förrän år 1907, när 2 700 människor blev poliosmittade i Vermont. År 1952 fanns det över 50 000 enskilda fall – bara i USA.

09

Joni Mitchell lärde sig spela gitarr när hon hade polio…
Joni Mitchell (bilden nedanför) blev infekterad av polio vid nio års ålder, och det var under hennes återhämtning på sjukhuset som hon började att uppträda och sjunga för andra patienter. Efter att ha lärt sig att spela gitarr, framträdde hon som en av de ledande folkartisterna i slutet av 1960-talet och 70-talet.

Förhoppningsvis utrotat till 2018…
Enligt WHO bör polio vara helt och hållet utrotat på jorden någon gång under sent 2018. Detta tack vare massiva insatser när det kommer till vaccinering och utbildning. Till och med afghanska talibaner har utlovat sitt stöd för att utrota viruset.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om cancer

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar