10 fakta du antagligen inte visste om polisstyrkor

Alla länders olika polisstyrkor skiljer sig åt – antingen på det ena eller det andra sättet. Och i takt med att samhället blir allt mer våldsamt utvecklas också polisen till att kunna hantera situationerna som uppstår i vårat samhälle. Visste du att finsk polis bara har haft fyra dödsskjutningar inom loppet av 25 år? Här är ytterligare tio fakta du antagligen inte visste om polisstyrkor runt om i världen! 


01År 2004 avskedade Georgien hela 30 000 poliser – nästan hela styrkan med trafikpoliser. Detta på grund av den höga korruptionen inom poliskåren. Sedan dess har brottsligheten minskat markant och de georgiska medborgarna har fått ett avsevärt högre förtroende för polisen.

02

Den japanska polisen skjuter färgkulor på flyende fordon. Detta för att andra poliser ska kunna identifiera fordonet långt efteråt. Färgen är vanligtvis ljusorange och oerhört svår att tvätta bort.

polisstyrkor1
03I staden Detroit, USA, som lider av svåra ekonomiska bekymmer, får du i snitt vänta hela 58 minuter på att polisen ska komma efter att du har ringt efter dem. Detta kan jämföras med det nationella snitten på 11 minuter. De flesta polisstationerna i Detroit är stängda för allmänheten i hela 16 timmar per dygn.

04I jakten på att försöka fånga in seriemördaren Andrei Chikatilo (se bild nedanför) i forna Sovjetunionen, resulterades det i att cirka tusen orelaterade brott, inkluderat 95 mord och 245 våldtäkter, istället kunde lösas. Något ont för ofta något gott med sig.

polisstyrkor2
05Varje nederländsk polisbil är utrustade med nallebjörnar – utifall att små barn skulle hamna i kläm ute i samhället.

 
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar