10 fakta du antagligen inte visste om pollenallergi

Pollenallergi är en typ av säsongsbunden allergisk rinit, där symtomen huvudsakligen orsakas av pollen från vindpollinerade växter. Växter använder sig av pollen för att fortplanta sig. Pollenkornen är många och vindburna och sprider sig lätt över stor area. För dig som är pollenallergiker vet du precis hur jobbigt det är – och för dig som inte är det; vi vet hur jobbigt det är att lyssna på. Så här är tio fakta som du faktiskt bör känna till om just pollenallergi!

01Pollen kommer i många färger…
Även om vi oftast associerar pollen med färgen gul kan pollen komma i många livfulla färger, inklusive röd, lila, vit och brun. Eftersom insekter, som exempelvis bin, inte kan se färgnyanser av rött producerar växter gul (eller ibland blå) pollen för att locka dem. Det är därför de flesta växter har gul pollen, men det finns några undantag. Till exempel lockas fåglar och fjärilar till röda färger, så vissa växter producerar röd pollen för att locka dessa organismer.

02Pollenallergi finns för att immunsystemets celler producerar antikroppar…
Pollen är en allergen och den skyldige bakom många allergiska reaktioner. Mikroskopiska pollenkorn som bär en viss typ av protein är typiskt orsaken till allergiska reaktioner. Även om de är ofarliga för människor, har vissa människor en överkänslighetsreaktion mot denna typ av pollen. Immunsystemets celler – som kallas B-celler – producerar antikroppar i reaktion på pollen. Denna överproduktion av antikroppar leder till aktiveringen av andra vita blodkroppar, såsom basofiler och mastceller. Dessa celler producerar histamin som utvidgar blodkärlen och leder till allergisymtom, inklusive en täppt näsa och svullnad runt ögonen.

03Sällsynt att vara allergisk mot blommornas pollen…
Eftersom blommande växter producerar så mycket pollen verkar det tyckas att dessa växter sannolikt kommer att orsaka allergiska reaktioner. Men eftersom de flesta växter som blommar över pollen via insekter och inte via vinden, är blommande växter oftast inte orsaken till allergiska reaktioner hos människor. Växter som överför pollen genom att släppa ut det i luften, såsom ekar, ,björk, lönnträd och gräs, är oftast de som är ansvariga för att utlösa allergiska reaktioner.

04

Därför kliar det i dina ögon när grannen klipper gräset…
Att vara gräsallergiker innebär i princip ren och skär pest och pina under i princip hela sommaren. Anledningen till att gräsallergiker reagerar så starkt när någon klipper gräset beror på att gräset utsöndrar ett ”försvar” när någon klipper det, och släpper iväg en form av pollen. Försvaret är egentligen till för att hålla småkryp borta, som tar död på gräset.

05Blommor lockar olika typer av insekter…
Växter använder ofta små tricks för att locka pollinatorer till att samla pollen. Blommor som har vita eller andra ljusa färger syns lättare i mörkret av nattliga insekter. Växter som är lägre till marken lockar andra småkryp som inte kan flyga, såsom myror eller skalbaggar. Förutom synen tillgodoser vissa växter även insekternas luktsinne genom att ge av sig en lukt för att locka flugor.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar