10 fakta du antagligen inte visste om att promenera

Att promenera är den vanligaste motionsformen för människan i alla dess länder. Förutom att det ger dig motion kan det också hjälpa dig att gå ner i vikt. Det rekommenderas att varje dag ta cirka 10 000 steg. Gör du det? Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om att promenera. 01) Den längsta promenaden någonsin genomfördes av en tidigare neonskyltsförsäljare, Jean Beliveau. Han gick 7 500 mil i sammanlagt 64 länder. Resan tog honom 11 år att genomföra.

02) Moderna litterära teoretiker ser en likhet mellan att promenera och skriva. Som Michel de Certeau konstaterar ”skrift är ett sätt att göra världen till vår egen, och promenader är ett annat”.

03) USA är det land som går minst av alla industrialiserade nationer. Den genomsnittliga australiensaren tar 9 695 steg per dag (det vill säga inte så långt ifrån idealet på 10 000 steg per dag), japaner tar cirka 7 168 steg per dag, och den genomsnittliga schweizaren tar 9 650 steg. Detta kan man jämföra med amerikanarna, som bara går 5 117 steg i snitt per dag.

promenera1

04) Vår planets omkrets är cirka 4 000 mil. Om du skulle gå runt jordklotet, med en snitthastighet på 5 km/h, skulle det ta cirka 347 dagar att gå ett varv – det vill säga nästan ett helt år.

05) Ett par vanliga tennisskor är producerade att hålla i cirka 800 km.

06) Om du har varit på McDonald’s och ätit en Big Mac behöver du vandra i cirka en timma och 43 minuter för att bränna av de 540 kalorier som måltiden innehåller. Är det värt det?

07) Det är 36 gånger mer sannolikt att bli dödad under en promenad än att åka bil. Det är också 300 gånger större risk att bli dödad under en promenad än att flyga flygplan. Däremot får du ingen motion i varken en bil eller ett flygplan.

promenera2

08) Den första lyckade roboten krävde sex ben för att kunna gå. Eftersom tekniken har förbättrats, kan robotarna nu gå på två ben, även de går inte lika graciöst som vi människor.

09) År 1970 promenerade 66% av barnen till skolan. Idag är det bara 13% som promenerar. Istället vill barn hellre cykla, åka buss eller få skjuts av sina föräldrar.

10) Experter bedömer att när du handlar promenad- eller löparskor bör du alltid köpa skor som känns bekväma direkt. Det finns ingen ”det tar en stund att gå i dem”-period. Dessutom, fötter sväller mer under dagen, så det är viktigt att utföra shoppandet av promenadskor i slutet av dagen när fötterna är som största.

 

Läs även
tranafokus2
10 fakta du antagligen inte visste om att träna

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar