Välj en sida

Protein är i varje cell av de tusentals miljarder som finns i din kropp. Det kan helt enkelt inte finnas något liv utan protein. Den enda rikare substansen i kroppen är vatten. Cirka 18-20% av kroppens vikt består protein. Du som tränar kanske har benkoll på hur mycket protein du dagligen får i dig, men kan du allt du behöver kunna om protein för det? Här är tio fakta om just protein som du åtminstone bör känna till.

Härstammar från 1800-talet…

Ordet “protein” kommer från grekiska “proteios” och betyder “primär” eller “håller första plats”. Termen användes för första gången år 1883.

Kan vara farligt att experimentera med…

År 2010 försökte den 20-åriga idrottsmannen Ben Pearson att öka sitt proteinintag för att öka muskelutvecklingen. Ben visste dock inte att han hade en sällsynt genetisk störning, som hindrade hans kropp från att bryta ner proteinet. Det ökade proteinintaget ökade ammoniaknivåerna i blodet, som till slut orsakade hjärnsvullnad och ledde till hans död.

Därför föds vissa med lockigt hår…

Hår består av proteinet som kallas för keratin. Denna typ har svavelbindningar, och ju fler svavellänkar det har, desto lockigare blir en persons hår också.

Kortlivade…

Livslängden för de flesta proteiner uppgår till cirka två dagar – eller mindre. Dock kan den senaste upptäckten av extremt långlivade proteiner ge forskare mer insyn i cellernas åldrande.

Här är osten med mest protein…

Av alla ostar har parmesanost mest protein, med 41,6 gram per 100 gram.

10 fakta du antagligen inte visste om matlagning

10 fakta du antagligen inte visste om matlagning

Oavsett hur du föredrar din mat – genom kokning, förvällning, ångkokning, stekning, bakning, fritering eller rökning – så är det onekligen en väsentlig del av människans vardag. Somliga är duktiga på det, andra är lite mer som jag är köket; totalt värdelösa. Och då...

10 fakta du antagligen inte visste om kryddor

10 fakta du antagligen inte visste om kryddor

Kryddor består traditionellt sett av ätliga växter som tillsätts i mat på grund av sin smak, arom och färg. Det absolut vanligaste att använda till matlagning är bordssalt, men eftersom det tillhör mineralsalt (natriumklorid) räknas det inte in till familjen kryddor....

10 fakta du antagligen inte visste om KFC

10 fakta du antagligen inte visste om KFC

Kentucky Fried Chicken – kanske mer känt som KFC – är en snabbmatskedja med sina rötter i USA, som också har etablerat sig i flertalet andra länder – bland annat Sverige. KFC:s säljer främst friterad kyckling, och det välbekanta ansikte som du kan finna på dess...