10 fakta du antagligen inte visste om Pulp Fiction

Pulp Fiction från 1994 är onekligen redan en stor och välkänd klassiker, hyllad världen över, med John Travolta och Uma Thurman i spetsen. Har du inte sett den än föreslår vi att du springer till närmsta filmbutik och inhandlar dig en kopia – för att sedan njuta av riktig filmkonst av Quentin Tarantino. Här är dessutom tio fakta som du bör känna till om filmen.

01) Till en början tackade Uma Thurman nej till rollen som Mia Wallace. Men Quentin Tarantino ville så desperat ha med henne i Pulp Fiction att han läste upp stora delar av manuset för henne över telefon och lyckades till slut övertala henne. Tur var väl detta!

02) Filmen kostade cirka åtta miljoner dollar att producera. Fem miljoner av dessa åtta var enbart lönekostnader.

03) På riktigt tillhör bilen Chevelle Malibu från 1964, som man kan skymta i filmen, regissören Quentin Tarantino. Men vad som kanske är mindre okänt är att bilen dessutom blev stulen från produktionen. År 2013 märkte polisen att två yngre män som stod och monterade ner en bil. Efter att ha kollat närmare på det hela visade det sig att det var herr Tarantinos bil som hade används i Pulp Fiction. Ägaren hävdade att han inte hade en aning om att den var stulen när han köpte den.

pulpfiction1

04) Scenen där Jules (Samuel L. Jackson) har memoriserat bibeln är till största del påhittat av Jackson och Tarantino. Det enda sanna som faktiskt kommer från bibeln på riktigt är bara en enda mening.

05) Ordet ”fuck” används hela 265 gånger i filmen.

06) Jules ”Bad mother fucker”-plånbok var också en av Quentin Tarantinos privata ägodelar. Inristningen på plånboken är en referens till introsången för ”Shaft” (1971).

07) Marsellus (Ving Rhames) och Mia (Uma Thurman) pratar faktiskt aldrig med varandra i filmen, även om de ses tillsammans och spelar man och hustru.

pulpfiction2

08) Ungefär 48 minuter in i filmen dansar Vince (John Travolta) och Mia (Uma Thurman) en välkänd dans som mer eller mindre har blivit en klassiker idag. Men i själva verket är dansen helt kopierad, steg för steg, från ”Fellini’s 1963 classic 8½” (1963)

09) ”Jack Rabbit Slims” är egentligen ingen riktig restaurang som filmbolaget valde att filma i. I själva verket är det egentligen ett varuhus som de gjorde om tillfälligt för filmens skull.

10) John Travolta tog kontakt med en heroinavvärjningsklinik för att få hjälp med sin karaktär Vicent Vega. Där fick han berättat för sig att uppnå den närmsta känslan av ett heroinrus är att sätta sig i ett hett badkar och dricka Tequila-shots. Sagt och gjort radade han upp mängder av Tequila-shots runt badkaret med sin fru för att uppleva hur ruset skulle kännas som.

 

Läs även
forrestgump-fokus
10 fakta du antagligen inte visste om Forrest Gump

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar