10 fakta du antagligen inte visste om Rädda Menige Ryan

Rädda Menige Ryan (engelsk titel: Saving Private Ryan) är en amerikansk episk krigsfilm från 1998, regisserad av Steven Spielberg och skriven av Robert Rodat, och utspelas i tid omkring landstigningen i Normandie under andra världskriget. Filmen är anmärkningsvärd för sin intensiva öppningsscen på 24 minuter, där landstigningen på Omaha Beach den 6 juni 1944, filmatiserats. Den fortsätter sedan med ett sökande efter en fallskärmsjägare från den amerikanska 101st Airborne Division. Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om krigsfilmen, med skådespelaren Tom Hanks i spetsen!

01Dyr öppningsscen…
Öppningsscenen med landstigningen på Normandie Rädda Menige Ryan kostade 12 miljoner dollar att spela in. Den krävde också 1 500 statister och har rankats som ”den bästa krigsscenen genom tiderna” av tidningen Empire Magazine.

02Löst baserad på verklig händelse…
Filmen och dess handling är uppdiktad men baseras löst på det verkliga fallet med bröderna Niland, där två av fyra bröder överlevde kriget, men man trodde att det bara var en som hade överlevt. 

03Tom Sizemore fick stenhårda krav av Spielberg…
Steven Spielberg lovade Tom Sizemore en roll i filmen Rädda Menige Ryan så länge han aldrig misslyckades med ett drogtest under filmatiseringen. Om han misslyckades en enda gång, även om det så vore den sista inspelningsdagen, lovade Spielberg att sparka ut honom från filmproduktionen och filma om alla Sizemores scener med en ny skådespelare.

04

Svårt för krigsveteranerna…
Öppningsscenen i filmen var så realistisk och välgjord att många amerikanska krigsveteraner inte klarade av att se filmen på biograferna. Den amerikanska veteranavdelningen i landet fick upprätta upp en nationell hjälplinje, där veteraner som hade drabbats eller påverkats av filmen kunde ringa.

05Fick genomgå arméträning…
Inför Rädda Menige Ryan fick alla huvudaktörer genomgå riktig arméträning – förutom Matt Damon. Detta så att de andra skådespelarna på ett naturligt och troligt sätt skulle kunna uppvisa vrede mot honom i filmen.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar