10 fakta du antagligen inte visste om rattfylleri

De flesta av oss känner någon, eller känner någon som känner någon, som har varit inblandad eller kopplad till rattfylleri. Just att köra påverkad i trafiken är ett av det största problemen vi har på våra vägar, oavsett om det är alkohol eller droger. Ämnet är utan tvekan något av det känsligaste och mest diskuterade när det kommer till trafiken, och här är tio fakta om rattfylleri som du bör känna till. 

01) Globalt sett sker cirka en tredjedel av alla trafikolyckor i samband med rattfylla.

02) Bara i USA får någon sätta livet till var fyrtionde minut på grund av rattfylla.

03) Cirka 30% av alla människor i i-länder kan associera till någon händelse som rör rattfylleri.

rattfylla1

04) Eftersom alkohol späder ut sig med vattenvolymen som finns i kroppen och dessutom färdas genom det är vitala organ som innehåller en hel del vatten (t.ex. hjärnan) särskilt utsatta för effekterna av alkohol.

05) Ungefär 75% av dödsolyckorna i trafiken som inträffar mellan midnatt och 03:00 involverar alkohol.

06) Den grupp som är mest angelägna om att köra rattfulla är mellan 21-24 år gamla, då de står för cirka 35% av alla alkoholrelaterade olyckor (statistiken kan dock skilja sig lite idag, då den är från år 2009).

07) Enligt studier har den som åker fast rattfull kört påverkad cirka 80 gånger i snitt tidigare, utan att ha åkt fast.

rattfylla2

08) Män är inblandade i princip det dubbla fall av alkoholrelaterade olyckor jämfört med vad en kvinna är.

09) ”Mothers Against Drunk Driving” (MADD), en av de mest högljudda politiska aktionsgrupper verkande mot rattfylleri, bildades 1980 i Irving, Texas, genom Candace Lightner. Hon startade gruppen efter att sin tonåriga dotter dödades av en rattfyllerist, men lämnade senare organisationen när hon kände att hennes fokus har skiftat från att förhindra rattfylleri till att förebygga alkoholkonsumtionen i allmänhet.

10) Enligt en studie kan användandet av mobiltelefoner under körning vara lika farligt som att köra berusad. Detta kan få förarna att missa trafiksignaler och reagerar långsammare på trafiken. Detta kan förklara den nya lagstiftningen i Sverige om att köra bil och prata i telefon samtidigt.

 

Läs även
alkohol-fokus
10 fakta du antagligen inte visste om alkohol

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar