10 fakta du antagligen inte visste om Red Bull

När man tänker på energidryck associerar man lätt till Red Bull. Kanske inte heller så konstigt med tanke på deras stora marknadsandel de har. Red Bulls uppkomst kommer från Thailand, där österrikiske Dietrich Mateschitz fick idén från snarlika thailändska drycken Krating Daeng (som betyder ”Red Bull på thailändska), där tanken främst var att effektivisera industriarbetare och chaufförer. Drycken kom senare att lanseras i Österrike och Europa. Tio år efter lanseringen nådde den även USA och är idag världens mest sålda energidryck. Om du inte har tappat intresset i läsandet av Red Bull ännu följer ytterligare tio fakta och intressanta saker om drycken i fråga.01År 2009 bannlyste Tyskland temporärt Red Bull. Anledningen var att spår av kokain hade funnits i drycken, som kommit med i samband med att kokainblad blandas i (precis som i Coca-Cola). Red Bull granskade påståendet och förklarade att cirka 100 000 liter Red Bull skulle behövas dricka för att få ut någon effekt av kokainspåren. Bannlysningen varade inte så länge.

02

Bara under år 2013 sålde Red Bull globalt 5,387 miljarder dricker. Det innebär en total försäljning på över 40 miljarder hittills.

redbull3
03Grundaren av Red Bull, Dietrich Mateschitz ville skapa en kultur runt sitt flaggskepp. Därför erbjöd han college-ungdomar pengar om de festade med drycken på märkliga platser. Trenden eskalerade och nu finner du Red Bull i princip överallt på nattklubbar och pubar.

04Det har också rapporterats över hela världen att Red Bull kan vara ohälsosamt, speciellt vid hög konsumtion. I fjol dog en 16-årig kvinna när hon var på semester i Mexiko och drack energidrycken. Dessutom har bland annat en kvinna rapporterats ha blivit blind efter att ha tryckt i sig 28 styck (!) Red Bull.

redbull1
05År 2013 blev energidryckjätten stämda i USA för falsk marknadsföring, då de i reklamfilmer hävdade att man kunde flyga efter att ha druckit Red Bull (precis som deras slogan säger: ”Red Bull ger dig vingar”). Red Bull gick med på en förlikning i rätten, vilket innebär att alla konsumenter kan kräva tillbaka 10 dollar, eller handla Red Bull-varor motsvarande 15 dollar.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar