10 fakta du antagligen inte visste om ris

Ris är frön till de enhjärtbladiga växterna Oryza sativa (asiatiskt ris) och Oryza glaberrima (afrikanskt ris). Riskornen är stapelföda för hälften av jordens befolkning. Risplantan är en ettårig, en meter hög stråväxt med långa blad och enblommiga småax i en hängande vippa. Efter vete är ris det mest odlade sädesslaget i världen. Men trots risets utbreddhet och hur mycket vi än äter det vet vi kanske inte så mycket om fröna. Därför kommer här tio fakta om just ris som du bör känna till!


01Asien producerar och konsumerar på egen hand cirka 90% av all världens ris. Inte undra på att asiaterna är kända för sitt ris!

 

02

Basmatiris betyder på hindi ”väldoftande”, på arabiska betyder det ”mitt leende”, och har odlats traditionellt i Indien och Pakistan i över 8 000 år. Det kan bara skördas en gång om året och lagras sedan för att få rätt smak. Basmatiris odlas nu också i sydvästra USA, med namn som texmati och kasmati, men deras kvalitet når inte riktigt upp till originalet. Basmati finns i en brun och en vit variant, där den bruna är mer näringsrik.

ris1
03Om du vill gå ner i vikt är ris ett utmärkt sätt! Det finns nämligen ingen rätt som har använts så mycket som just ris när du vill tappa ett par kilo. Du kan äta ris till både lunch och middag, utan något annat vid sidan av tallriken, då det innehåller så mycket vitaminer, eller möjligtvis smaksätta med sojasås. Både i Asien och västvärlden används riset ofta för de som vill hålla en jämn vikt eller komma i form!

04Ris är också en utmärkt energikälla, då det är rikt på kolhydrater, som behövs för att vår hjärna ska fungera korrekt. Det är också ett utmärkt val för dig som håller på med alla möjliga typer av fysiska aktiviteter. Av alla spannmål innehåller just riset flest proteiner, väldigt lite fett och inget kolesterol.

ris2
05Ris är den äldsta kända formen av mat som fortfarande allmänt konsumeras än idag. Arkeologer har daterat konsumtionen tillbaka till hela 5 000 f.Kr., som är den tidpunkt då de första spåren av odlingar i Kina, Indien och Thailand har visats. Från Indien kom det till väst tack vare köpmän, men dess odlingar har alltid varit mest utbredd i Asien.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar