10 fakta du antagligen inte visste om rödörad vattensköldpadda

När jag var yngre hade jag två rödörade vattensköldpaddor. Jag har alltid älskat sköldpaddor, och gissningsvis beror det på att jag var barn mitt under Turtles-eran (du vet, de där actionfigurerna som även figurerade på TV). Turtles och sköldpaddor var mitt allt, och än idag älskar jag djuren! Hade jag inte haft en busig schäferhund hade jag med största sannolikhet haft en landsköldpadda vandrandes här i hemmet. Du själv kanske har en sköldpadda hemma? Här är i så fall tio fakta som kan vara kul för dig som ägare att veta! 01) En rödörad vattensköldpadda i vuxen ålder kan leva utan mat i tio dagar, och dessutom stanna på land i hela fyra dagar! Vi rekommenderar dock inte att du provar detta hemma, då djuret inte mår bra av det.

02) Den rödörade vattensköldpaddan behöver dock vatten för att kunna svälja.

03) Sköldpaddorna har inga gälar, men kan hålla andan i cirka en timma i vaket tillstånd. När de sover kan de hålla andan i upp till fem timmar.

rodoradskold1

04) Det har rapporterats fall där de rödörade vattensköldpaddorna har försvarat sig mot både katter och hundar – och dessutom lyckats med bedriften att eliminera katter och hundar helt och hållet.

05) På engelska heter dem ”Red Eared Slider Turtle”. Anledningen till att de fått namnet ”slider” beror på att de ”slajdar” ner i vattnet om de känner fara.

06) Du har kanske undrat vad dina sköldpaddor gör i akvariet när de står på bakbenen, lutar sig mot glaset och ser ut att dansa? De utför en parningsdans. Sexigt.

07) Precis som människan och en del andra djur gäspar en vattensköldpadda när den är trött eller luften är dålig.

rodoradskold2

08) Deras skal är fästa vid deras revbenen, vilket alltså gör att deras skal är en del av deras benstruktur.

09) De rödörade sköldpaddorna är extremt känsliga mot vibrationer. Undvik gärna att knacka hårt på akvarieglaset!

10) I fångenskap brukar de bli väldigt långlivade, mellan 50-70 år. I det vilda däremot brukar de inte bli äldre än 30-40 år på grund av faran från andra djur och de varierande vattentemperaturerna.

 

Läs även
blackfiskarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om bläckfiskar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar