10 fakta du antagligen inte visste om Rolex

Rolex är en tillverkare av mycket exklusiva klockor och armbandsur av hög kvalité. År 1905 grundade Hans Wilsdorf och hans svåger Alfred Davis ”Wilsdorf and Davis” i London. Den huvudsakliga verksamheten var vid denna tid import av schweiziska urverk som monterades i boetter som tillverkats lokalt. Från början såldes dessa tidiga armbandsur till juvelerare som sedan satte sitt eget namn på urtavlan innan de såldes. De första uren från Wilsdorf and Davis var vanligen märkta ”W&D” på boettens insida. Idag är Rolex, tillsammans med ett par andra märken, en av världens mest exklusiva och dyraste klockmärke. Givetvis kan du komma över en lite billigare och begagnad klocka via Tradera, men ska du ha en helt ny får du räkna med att hosta upp tusentals och åter tusentals kronor! Här följer tio fakta som är lite mindre kända om just Rolexklockorna! 01) Rolex popularitet växte explosionsartat under andra världskriget. Stridspiloterna i den brittiska Royal Air Force började använda Rolexklockor eftersom de visade sig vara mer tillförlitliga än standardklockor. När piloterna blev nedskjutna och tillfångatagna av nazisterna togs klockorna ifrån britterna, och när Rolex fick reda på detta började de att erbjuda ersättningsklockor till brittiska fångar efter kriget, enbart baserat på deras ord om att de faktiskt har ägt en Rolex.

02) Kvalité är något som ofta associeras till Rolex. Och visste du att klockorna fungerar lika bra på världens högsta punkt, såväl som de fungerar 900 meter ner på havets botten.

03) Klockorna blev ingen dyr lyxvara förrän på 1980-talet. År 1981 kostade en modell i snitt 900 dollar, och bara mindre än tio år senare kostade en modell i snitt istället 2 350 dollar. Det kostar att ligga på topp!

rolex1

04) Det är ingen myt att Rolexklockor består av ett exklusivt och dyrt material. Medan de flesta klockor är gjorda av ett metall kallat 316L, använder sig Rolex istället utav metallen 904L, som innehåller en större nivå av nickel och krom.

05) Efter att en Rolexklocka är färdigproducerad trycktestas den, för att se så att det inte finns några luftläckor. Alla dess klockor som är avsedda för vattenutrymmen (som exempelvis ”Rolex Submarine”) trycktestas också likvärdigt med ett djup på 300 meter.

06) Även om många tror att det bara är en myt, så sätts de än idag ihop för hand. Givetvis är det dock maskiner som tillverkar alla dess delar till klockorna.

07) Världens dyraste Rolexklocka (se bild nedanför) såldes för otroliga 1 176 000 dollar! Den oerhört ovanliga klockan, som tillverkades 1942, såldes på Christie’s Important Watches i Genève, Frankrike. Endast tolv exemplar av denna klocka med beteckningsnumret ”Ref 4113” tillverkades.

rolex2

08) ”Hans Wilsdorf Foundation” grundades år 1944 efter bortgången av Wilsdorfs hustru. Samtliga ägarandelar i Rolex har överförts till stiftelsen tillsammans med instruktioner om hur ekonomin ska hanteras. Enligt schweizisk lag behöver inte privata välgörenhetsorganisationer redovisa om deras respektive välgörenhetsorganisationer, vilket också har lett till att det aldrig har kunnat bekräftats om några pengar har mottagits av någon stiftelse från ”Hans Wilsdorf Foundation”. Mysteriet kvarstår.

09) I USA, och många andra länder för den delen, blir strippor ofta utbildade att lära sig skilja på en äkta och en fejkad Rolexklocka – på ganska långt håll dessutom. Detta för att de inte ska ”slösa tid” på män som antagligen inte har några större pengar i fickorna.

10) Många undrar vad ”Rolex” egentligen betyder, men enligt grundaren själv betyder det inget speciellt, utan ansågs bara ”se bra ut” på klockor, och gick dessutom att uttala smärtfritt på alla språk.

 

Läs även
porschefokus
10 fakta du antagligen inte visste om Porsche

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar