Välj en sida

Rymden är spännande. Kanske det mest spännande vi människor vet egentligen. Ingen vet hur stort det är, ingen vet exakt vad som finns – men kanske det mest spännande av allt; ingen vet om det finns annat intelligent liv någon mer stans än på vår planet. Här är i alla fall tio fakta som vi faktiskt vet om rymden.

Så mycket kostar en enda rymddräkt…

Om du har tänkt att ta dig till rymden och gå ut på en rymdpromenad gäller det att du har lite pengar i bakfickan. En rymddräkt kostar nämligen i snitt 12 000 000 dollar. Känns rimligt.

Omöjligt för astronauter att gråta…

Du kan inte gråta ute i rymden. Detta på grund av att dina tårar inte kan rinna. Om du vill vara manlig och inte gråta till någon romantisk komedi så är det alltså ute i rymden man ska göra det.

Så luktar det ute i rymden…

Enligt astronauter som har varit ute i rymden och tagit en rymdpromenad luktar det som en blandning av stekt biff, råjärn och svetsrök i rymden.

USA provsprängde vätebomb i rymden…

År 1962 provsprängde USA en vätebomb ute i rymden som var hundra gånger mer kraftfull än den bomb som sprängdes under andra världskriget i Hiroshima.

Så mycket kostade ISS…

Astronauter på den internationella rymdstationen (ISS) bevittnar 15 solnedgångar och 15 soluppgångar varje dag. Snacka om att man bör vara trött på romantiska solnedgångar när man kommer tillbaka till jorden igen. Den internationella rymdstationen är dessutom det dyraste objekt som någonsin byggts av en människa, med en prislapp som slutade på cirka 150 miljarder dollar.

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet....

10 fakta du antagligen inte visste om astronomi

10 fakta du antagligen inte visste om astronomi

Astronomi är vetenskapen om himlakropparna och universum. Den innefattar kosmologin, som försöker utveckla en helhetsbeskrivning av kosmos, det vill säga universum, och dess uppkomst, utveckling och storskaliga struktur. Vidare är astronomin ett av de absolut äldsta...

Notice: Undefined offset: 0 in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-includes/taxonomy.php on line 2078