10 fakta du antagligen inte visste om rymden (del 1)

Rymden är spännande. Kanske det mest spännande vi människor vet egentligen. Ingen vet hur stort det är, ingen vet exakt vad som finns – men kanske det mest spännande av allt; ingen vet om det finns annat intelligent liv någon mer stans än på vår planet. Här är i alla fall tio fakta som vi faktiskt vet om rymden.  01) Om du har tänkt att ta dig till rymden och gå ut på en rymdpromenad gäller det att du har lite pengar i bakfickan. En rymddräkt kostar nämligen i snitt 12 000 000 dollar. Känns rimligt.

02) Du kan inte gråta ute i rymden. Detta på grund av att dina tårar inte kan rinna. Om du vill vara manlig och inte gråta till någon romantisk komedi så är det alltså ute i rymden man ska göra det.

03) Enligt astronauter luktar det som en blandning av stekt biff, råjärn och svetsrök i rymden.

rymden1

04) År 1962 provsprängde USA en vätebomb ute i rymden som var hundra gånger mer kraftfull än den bomb som sprängdes under andra världskriget i Hiroshima.

05) Astronauter på den internationella rymdstationen (ISS) bevittnar 15 solnedgångar och 15 soluppgångar varje dag. Snacka om att man bör vara trött på romantiska solnedgångar när man kommer tillbaka till jorden igen. Den internationella rymdstationen är dessutom det dyraste objekt som någonsin byggts av en människa, med en prislapp som slutade på cirka 150 miljarder dollar.

06) År 1977 fick vi en signal från rymden som varade i hela 72 sekunder. Vi vet än idag inte hur eller var den kom ifrån.

07) Det finns en flytande vattenreservoar i rymden som motsvarar cirka 140 biljoner gånger mer vatten än världens alla hav på vår planet.

rymden2

08) Vår sol är välkänd för att vara något kopiöst varm, precis som de flesta andra. Men NASA har faktiskt upptäckt stjärnor som är kalla nog att kunna ta på med handen.

09) Om en astronaut inte håller andan kan hen leva i cirka 30 sekunder utan hjälm ute på en rymdpromenad. Har du dock hjälmen på dig är det totalt omöjligt att vissla.

10) Det är inte tillåtet att ha sex på den internationella rymdstationen (ISS).

BONUS) NASA håller på att utveckla 3D-tryckta pizzor för astronauter.

 

Läs även
varplanetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om vår planet

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar