Välj en sida

Rymden är spännande. Kanske det mest spännande vi människor vet egentligen. Ingen vet hur stort det är, ingen vet exakt vad som finns – men kanske det mest spännande av allt; ingen vet om det finns annat intelligent liv någon mer stans än på vår planet. Här är i alla fall tio fakta som vi faktiskt vet om rymden.

Så mycket kostar en enda rymddräkt…

Om du har tänkt att ta dig till rymden och gå ut på en rymdpromenad gäller det att du har lite pengar i bakfickan. En rymddräkt kostar nämligen i snitt 12 000 000 dollar. Känns rimligt.

Omöjligt för astronauter att gråta…

Du kan inte gråta ute i rymden. Detta på grund av att dina tårar inte kan rinna. Om du vill vara manlig och inte gråta till någon romantisk komedi så är det alltså ute i rymden man ska göra det.

Så luktar det ute i rymden…

Enligt astronauter som har varit ute i rymden och tagit en rymdpromenad luktar det som en blandning av stekt biff, råjärn och svetsrök i rymden.

USA provsprängde vätebomb i rymden…

År 1962 provsprängde USA en vätebomb ute i rymden som var hundra gånger mer kraftfull än den bomb som sprängdes under andra världskriget i Hiroshima.

Så mycket kostade ISS…

Astronauter på den internationella rymdstationen (ISS) bevittnar 15 solnedgångar och 15 soluppgångar varje dag. Snacka om att man bör vara trött på romantiska solnedgångar när man kommer tillbaka till jorden igen. Den internationella rymdstationen är dessutom det dyraste objekt som någonsin byggts av en människa, med en prislapp som slutade på cirka 150 miljarder dollar.

10 fakta du antagligen inte visste om rymdskepp

10 fakta du antagligen inte visste om rymdskepp

Rymden har alltid fascinerat oss människor, och årligen läggs det åtskilliga miljarder på forskning och förbättringar av våra redan existerande rymdprogram. En viktig del av detta är så klart rymdskeppen - eller rymdfarkosterna - för att vi ska kunna ta oss ut i det...

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

Merkurius är den innersta och minsta planeten i solsystemet, vilket innebär att det är den planet som ligger närmast solen. Dess omloppstid runt solen av ungefär 88 dygn. På grund av sin närhet till solen är den väldigt svår att observera från vår planet, och kan i...

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...