10 fakta du antagligen inte visste om rymden (del 2)

Miljarder och åtskilliga miljarder kronor läggs årligen på att utforska det vi människor kanske vet allra minst om – rymden. Vi har avsevärt fler frågor än svar, men hektisk forskning har åtminstone under de senaste årtionden resulterat i fler svar än vad vi någonsin tidigare har fått. Forskningen utanför vår egen planet har dessutom knutit starkare band mellan nationer på jordklotet, och den största frågan av dem alla är antagligen om det finns liv på någon av alla miljarder planeter förutom vår egen. Vad tror du? Här är i alla fall ytterligare tio fakta som du bör känna till om rymden!

01Människan har tittat på rymden länge…
Den första personen att titta ut i rymden med ett teleskop var Galileo, för nästan 400 år sedan. Och redan år 1895 var Konstantin Tsiolkovsky, en tidig rysk raketforskare, först med begreppet ”rymdhissar”, en typ av rymdtransportsystem.

02Inte alls som Star Wars…
I filmen Star Wars: Rymdimperiet slår tillbaka kunde vi se Han Solo snävt navigera ett fullpackat asteroidbälte. Men i verkligheten har asteroider närmare 100 000 kvadratkilometer alldeles för sig själva. Därför är chansen att kollidera med en asteroid ungefär en på miljarden.

03Att koka vatten i rymden är helt annorlunda…
När du kokar vatten här på jorden skapas tusentals små bubblor. Men i rymden ger kokande vatten en enda stor böljande bubbla. Forskarna tror att detta beror på brist på konvektion och flytkraft som åtföljer gravitationen.

04

Finns en uppsjö av teorier kring Big Bang…
Vissa astronomer tror att det kan ha funnits många andra ”stora smällar” (så kallade ”Big Bangs”), kanske biljoner och biljoner av dem spridda över rymdens så kallade evighet. Anledningen till att vi finns i detta nu är för att vi skulle kunna existera i det. Om gravitationen var betydligt starkare eller svagare, om expansionen hände bara lite långsammare eller snabbare, så kanske det inte hade blivit tillräckligt stabila element för att vi människor och andra djur skulle kunna skapas.

05I huvudsak tre olika teorier kring universum…
Astronomer brukar i regel utgå från tre olika möjliga scenarier kring vårt universum: 1) Vi har ett slutet universum, vilket innebär att universum så småningom kommer att kollapsa till en annan singularitet. 2) Vi har ett öppet universum, vilket innebär att universum kommer att fortsätta att expandera i all evighet, tills allt är så långt ifrån varandra att universum blir inert och dött3) vi har ett platt universum, vilket innebär att gravitationen är precis lagom och kommer att hålla universum tillsammans precis i rätt dimensioner för att låta saker och ting att gå på obestämd tid. De sista scenariot är också känt som ”Goldilocks effekt”, där allt är ”precis rätt.”

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar