10 fakta du antagligen inte visste om sömn

En människa sover i snitt en tredjedel av sitt liv, det motsvarar ungefär 25 år. Därför kan det också tyckas viktigt att ha en bra och bekväm säng. Så lägg dig bekvämt i sängen, så bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om sömn!

01) Den längsta perioden utan någon som helst sömn, enligt Guinness Rekordbok, är i hela 11 dygn! Dessvärre framgår det inte hur länge han sov efter att ha spenderat 11 dygn i vaket tillstånd.

02) En delfins hjärnhalvor sover aldrig samtidigt. Först sover den ena, sen vaknar den upp och den andra hjärnhalvan går istället i sömnläge. Likaså sover en kanin ofta med ögonen öppna.

03) Att prata i sömnen hör för många till vardagen. Men visste du att det på samma sätt hör till vardagen för döva människor att tala teckenspråk i sömnen?

somn1

04) Före väckarklockorna var uppfunna var arbetare anställda att gå runt och väcka klienter genom att slå en pinne på fönstret.

05) En snigel kan sova i tre år i streck. Snacka om att vara utvilad efter det!

06) År 1849 blev David Atchison president i USA – för endast en dag. Vad som kanske är roligast är att han sov den mesta tiden under sitt presidentämbete.

07) Många tibetanska munkar sover sittandes.

somn2

08) Enligt studier drömmer en kvinna avsevärt mycket mer än vad en man gör.

09) Även i totalt mörker spenderar en människa i en 48 timmars period cirka 36 timmar i vaket tillstånd och resterande 12 timmarna sovandes. Varför har man ingen riktig förklaring på.

10) Du har säkert hört någon gång påståenden om hur många spindlar människan sväljer i sömnen. Det där stämmer inte riktigt. Att ens svälja en enda spindel under hela ens livstid är nästan så gott som 0%.

BONUS) Under ett dygn behöver en giraff bara 5-30 minuters sömn. Koalor däremot sover gärna 20 timmar under en 24 timmars period.

 

Läs även
drommarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om drömmar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar